Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Nick Cutter - A falka

2020. december 20. - Szavak erdeje

covers_384370.jpgSzerző: Nick Cutter
Cím: A Falka
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2016.
Műfaj: horror
Oldalak száma: 400.  

Tim ​Riggs cserkészparancsnok minden évben egyszer útra kel egy cserkészcsapattal – úgynevezett falkával – a kanadai vadonba. A Falstaff-szigeten töltendő három napos táborozás, hegymászás és túlélési ismeretek elsajátítása nem csak számára, de a fiatal cserkészeknek is az igazi nyaralást jelenti. Mégis, sehogy sem tud szabadulni az érzéstől, hogy ez az év valamiért más lesz, mint a többi. Valami várni fog rájuk a sötétben. Valami végtelenül gonosz…

Éjszaka érkezik hozzájuk. Ijesztően vékony, zavarbaejtően sápadt és telhetetlenül éhes. Egy kimondhatatlan gyötrelmektől szenvedő férfi, szervezetében valami titokzatos szörnyűséggel, ami gyorsabban terjed a félelemnél. A szárazföldtől elvágva a csapatnak olyan borzalmakkal kell szembenéznie, amelyhez foghatót a tábortűz körül elmesélt legrémisztőbb történetekben sem tudtak volna kitalálni. A túléléshez meg kell küzdeniük a félelmeikkel, a tomboló elemekkel… és végül egymással is.

Nick Cutter részben A legyek urát, részben a 28 nappal későbbet idéző, magával ragadó és feszes tempójú regénye egyenesen a rettegés legmélyére taszít, a sötétség szívébe, ahol a félelem uralkodik a józan ész felett.

 

Ezt a könyvet a férjemnek vettem valamelyik évben a Könyvhéten. Egyből el is olvasta, és azóta mondogatja, hogy mindenképp olvassam el én is, mert nagyon jó. Na most eljött az idő, levettem a polcról, és bele is vetettem magam.

Itt jegyezném meg, hogy a borítón lévő Stephen King ajánlást nem árt komolyan venni. :D Ha már ő is azt mondja, hogy a frászt hozta rá, akkor valóban nem egy egyszerű esti meséről lesz szó. :)

A történet röviden:

A főszereplőink 5 kamasz fiú, és az őrsparancsnokuk Tim. Tim a kiscserkészeket minden évben egy szigetre viszi táborozni. A cél, hogy a túlélési ismereteit átadja a Falkának. Azonban a szigetre érkezik egy elég rossz bőrben lévő, lesoványodott ember, és az események innentől kezdve nem várt fordulatot vesznek. Az idegen ugyanis egy olyan kórt hordoz magában, amilyet még az orvosként dolgozó Tim sem látott. Mivel a cserkészek egyik legfőbb szabálya az volt, hogy nem vihetnek telefont magukkal, így nem tudnak segítséget kérni az otthon maradt szülőktől. Magukra maradtak egy olyan fertőzéssel, amire még a rémálmaikban sem számítottak. De nemcsak az ismeretlennel kell megküzdeniük, hanem egymással is. Nagyon rövid időnek kell eltelnie, és már az életük a tét. 

Gondolataim:

Ez a könyv egyszerre zseniális és hátborzongató, gyomorforgató és letehetetlen, de amivel leginkább tudnám jellemezni, az, hogy beteg. Egy nagyon beteg történet, még betegebb szereplőkkel.

Nálam mindig nagyot üt, amikor egy horror könyvben gyerekek a főszereplők, na de amikor egyes gyerekek még pszichopaták is... Helyenként sokkolt a történet, helyenként a gyomrom is forgott tőle. Ezeket csak egy tökéletesen megírt könyv tudja elérni. Mert ez a könyv valóban tökéletesen van megírva. Itt jegyzem meg, nem tudom milyen lelki világa lehet az írónak, aki kitalál és papírra vet egy ilyen sztorit, de én nem szeretnék vele találkozni. :D

Én minden klisétől mentesnek éreztem ezt a történetet, még a vége is tudott meglepetéseket okozni, és kérdéseket felvetni bennem, amiről szívesen kifaggatnám a szerzőt. :) De csakis írásban :D

Időnként visszarepülünk a múltba, ami segít megérteni a jelenben játszódó bizonyos élethelyzeteket, illetve a szereplőink viselkedését, de egyáltalán nem éreztem erőltetettnek, vagy felesleges időhúzásnak. Jókor voltak jó helyen ezek a "kitérők". Nick Cutter tökéletesen építette fel a történetet. Már napokkal ezelőtt befejeztem, de amikor eszembe jut, még mindig kiráz tőle a hideg.

Borító:

A kék és a piros nagyon vonzza a szemet. Én is azt szúrtam ki legelőször, majd csak utána a szerzőt és a címet. De egészen addig, amíg nem olvastam el a könyvet, addig nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. De ahogy olvassa az ember, úgy nyer értelmet a borító.

 

Végezetül, hogy kinek ajánlom ezt a könyet? Mindenképpen annak, aki szereti a nagyon beteg horror könyveket, bírja a gyomra a részletes leírásokat. De ami a legfontosabb, érzékeny lelkűek nagyon messze kerüljék el, mert ez nem az ő történetük lesz.

 

(kép és fülszöveg: www.moly.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr9116341278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása