Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Fritsi Péter: A székkészítő

2024. január 04. - Szavak erdeje

9006d682-c156-4523-91ca-d0f216224429.jpg 

Szerző: Fritsi Péter
Cím: A székkészítő
Kiadó: Szülőföld Könyvkiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 280

Fülszöveg:

A ​székkészítő egy átlagos boldog család életének bemutatásával indul. Jólesően olvassuk a kezdő oldalakat, de közben néhány apró furcsa mozzanat nyugtalanítani kezd. A békés hétköznapok történései pedig felgyorsulnak és egy hihetetlen, félelmetes világban találjuk magunkat a bányász családapát követve. Látszólag minden ugyanolyan, mint volt, de valami mégis megváltozott.
Fritsi Péter méltán mondható, hogy Stephen King nyomdokait követve magyar nyelven nyújt át az olvasóknak egy olyan kötetet, amely mesterien tartalmaz minden olyan horror elemet, amely tökéletessé teszi az élményt mindenki számára.
Vajon hova vezet a titokzatos jeleket követve a főhős sorsa? Sikerülhet-e győzedelmeskednie mindenek felett és mi az ára annak a tudásnak, ami nélkül boldogan élhetné egyszerű munkás hétköznapjait?
Az idő fogy, a gonosz erők gyülekeznek és a démoni harc megkezdődik. Vajon kiben bízhat Weisz Kornél? A barát igazi barát vagy ellenség és az ellenség biztosan rosszat akar? A megoldás kulcsa pedig lehet, hogy egy szék? De mégis, hogyan?
Kérdések sora, amely mindegyikére a regény adja meg a választ. Hogy végül megnyugodhatunk vagy sem, ki tudja? Az élet hoz néha furcsa dolgokat magával…

 

"A gonosz célja néha csak a pusztítás." 

Mindig azt gondolom, hogy felkészült vagyok a horror könyvekre. A fóbiáim most röhögnek, de vegyük úgy, hogy nem hallom. :) Amikor megkeresett a szerző, hogy elolvasnám-e valamelyik kötetét, és írnék-e róla ajánlót, bevallom először csak az ifjúságit terveztem elvállalni. Viszont amikor elolvastam a moly.hu felületén A székkészítő fülszövegét, amiből most idézek: "Fritsi Péter méltán mondható, hogy Stephen King nyomdokait követve magyar nyelven nyújt át az olvasóknak egy olyan kötetet, amely mesterien tartalmaz minden olyan horror elemet, amely tökéletessé teszi az élményt mindenki számára.", akkor felcsillant a szemem. Ha valakit egy mondatban emlegetnek a Mesterrel, akkor az a szerző tud valamit. Ezért mondtam igent A székkészítő című könyvre. Ezúton is nagyon szépen köszönöm a szerzőnek a recenziós példányokat.

Gondolataim:

Rájöttem, hogy még mindig puding vagyok, de nem adom fel. :) Addig olvasok horrort, amíg utána nyugodtan végig nem alszok egy éjszakát. :) Most még nem sikerült ezt meglépni. :)

Az első gondolatom az volt, amikor befejeztem a könyvet, hogy csak az vegye kézbe, aki egy lendülettel el is tudja olvasni. Ugyanis letehetetlen. Igazi parázós könyv volt a számomra. Az összes fóbiámat felsorakoztatta előttem. Két dolog tűnt fel azonnal olvasás során. Az egyik, hogy szerintem ez az első olyan könyv, amiben a főszereplő nem autóval, hanem busszal közlekedik. A másik pedig ugyancsak a főszereplőhöz tartozik, aki nem egy irodaházban ül élére vasalt öltönyben, hanem a föld mélyén, egy bányában dolgozik. Ez a két dolog nagyon szimpatikus volt, olyan emberivé tette a főszereplőt.

A könyvben a Weisz család kálváriáját ismerjük meg. A történet eleje mondhatni hétköznapi. Megismerjük a családot, a három gyereket, többek között Dórit, aki tipikus kamasz, szótlan, mégis mindig mogorva, Alízt, a könyvmoly középsőt, és a legkisebbet, Sárát. Miután Dóri az árvaházban töltötte a gyakorlatát, egyre különösebben viselkedik, de kezdetben nincs ebben semmi fura, 16 éves, a korral jár. Egyik nap azonban nem ébred fel. Az értékei normálisak, mégis kómában fekszik, az orvosok tanácstalanok. Kornél, az apja minden követ megmozgat, hogy kiderítse, miért fekszik öntudatlanul egy kórházi ágyon a legidősebb lánya. A nyomozása során azonban olyan információk birtokába jut, amire a legvadabb álmaiban sem számított. Minél több mindent tud meg, annál több vér folyik, és annál nagyobb veszélyben van a családja, és a barátai.

Nagyon szerettem olvasni ezt a kötetet, bár bevallom, sokszor a vér is megfagyott bennem. Igazi parázós könyv volt. Nem hiányozhatott belőle a misztikum, a népi hiedelmek, a nyomozás, káromkodás, véres jelenetek. Az elején lassan építkezik a szerző, leteszi az alapokat, majd ahogy beindulnak az események, úgy válik egyre izgalmasabbá, és egyre letehetetlenebbé a kötet. A vége pedig.. Egy folytatásnak én személy szerint nagyon örülnék, kíváncsi vagyok hogy lehet még tovább fokozni a feszültséget. 

A szereplők hétköznapiak voltak, jó és rossz tulajdonságokkal, jó és rossz döntésekkel egyaránt. Kornél felesége, Fruzsi viszont ahogy haladtunk előre a történetben úgy vált számomra egyre unszimpatikusabbá. Nem tudom, és nem is akarom elképzelni, hogy a család miken ment keresztül, viszont a tragédiájuk közös volt. Nem csak az egyiké, és nem is csak a másiké. Tudom, könnyen beszélek, nem éltem át hasonlót (őszintén remélem hogy soha nem is fogok), de Fruzsi a döntéseivel nagyon távol került tőlem. Talán Alízt kedveltem a legjobban a családból. Okos, értelmes, visszahúzódó, könyvszerető lány, akinek helyén van a szíve.

Egyedül a párbeszédekkel volt kisebb problémám. Néha, amikor elszaporodtak a 'jó' és a 'jól van' válaszok, akkor olyan érzésem volt, hogy nem két felnőtt, hanem két duzzogó kamasz beszélget egymással. Viszont ez egy olyan dolog, amin lehet finomítani.

Egy lebilincselő horror történetet kaptam, amitől pattanásig feszültek az idegeim. Fritsi Péter valóban Stephen King nyomdokait követi. Ezt a regényt kizárólag az erősebb gyomrú, komor hangulatú horror könyveket kedvelő felnőtt olvasóknak ajánlom.


Értékelésem: 5/4,5

Idézetek a könyvből:

"Azt hiszem, a legtöbb ember valamiért szeret kicsit rettegni."

"Egy részünk oda tartozik a föld alá, és soha nem fog onnan szabadulni. Csináljuk, amíg bele nem rokkanunk vagy el nem kopnak a végtagjaink."

"- Én válaszokat szeretnék.
- Bah, mindenki válaszokat szeretne. De a válaszoknak áruk van, székkészítő! A kérdés csak az, megfizeted-e az árukat?"

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

A székkészítő (lira.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr3918292811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása