Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Fritsi Péter: Szemét dolgok

2024. január 09. - Szavak erdeje

404bfae9-a270-4472-aec9-4f8588277a11.jpg 

Szerző: Fritsi Péter
Cím: Szemét dolgok
Kiadó: Szülőföld
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 120
 

Fülszöveg:

Sároskúton – ebben a baranyai apró faluban – soha semmi izgalmas nem történik. Egészen addig, amíg a 13 éves Trixy egykori legjobb barátnője, Redzsy el nem tűnik nyomtalanul az egyik éjjel. A rendőrség Redzsyt keresi, és bár a két lány között megszakadt régebben a barátság, Trixyt nem hagyja nyugodni a dolog, és saját nyomozásba kezd kutyájával együtt. A lassan felgöngyölített szálak olyan titkokhoz vezetnek, melyekre senki nem számított – legfőképpen maga Trixy nem. A kérdések egyre csak gyűlnek, a válaszok pedig veszélyt hoznak magukkal. Vajon mik azok a titokzatos és nem túl barátságos lények az erdőben? Vajon Redzsy miért hívta Trixyt az eltűnése éjjelén, ha már régóta nem beszéltek egymással? Valaki hazudik arról, hogy mit tud, de vajon kicsoda és legfőképpen miért? Trixy kalandja nemcsak izgalmas, hanem hasznos tapasztalatokkal is gazdagítják a lányt. A Szemét dolgok szól a barátság fontosságáról, árulásról, szerelemről és a döntéseink súlyáról.

 

"A mesék nem mindig azért vannak, hogy szeressük őket." 

Nagyon régen forgattam ifjúsági könyvet, ezért lelkesen kezdtem bele az olvasásba. A fülszöveg alapján egy izgalmas, könnyed, nyomozós történetre számítottam, de sokkal többet kaptam. Nagyon köszönöm a szerzőnek a recenziós példányt.

Gondolataim:

Annyi mondanivalója van ennek a rövidke könyvnek! Úgy érzem nemcsak a szórakoztatás a célja, hanem arra hivatott, hogy tanítson, segítő kezet nyújtson, és felnyissa nemcsak az ifjúság, hanem a felnőtt olvasók szemeit is.

A főszereplőnk, Trixy egyik reggel arra ébred, hogy rendőrök állnak az ajtóban, ugyanis a korábbi legjobb barátnője Redzsy eltűnt. Mivel már egy éve nem beszélnek egymással, ezért sok információval nem tudja segíteni a nyomozást. Az éjszakai váratlan telefonhívás azonban nem hagyja nyugodni, és saját maga kezd el nyomozni. Az erdőben azonban félelmetes lények lepik meg őt és a kutyáját. Sikerül elmenekülniük, de közben belebotlanak Medárdba, aki a kulcs lehet Redzsy megtalálásában, ugyanis a lány előző éjjel többek között a fiú társaságában töltötte az idejét. A nyomozás most már közösen folytatódik, de minél több mindent tudnak meg, annál gyanúsabb körülöttük minden, és mindenki.

Kettejük nyomozása izgalmas volt, nagyon szerettem olvasni, és nemcsak ledöbbentem közben, de helyenként meg is mosolyogtam az eseményeket. (Spoiler: valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy két, 13-14 éves gyerek el tud kötni egy autót, ráadásul a halott akksit még be is tudják pöccinteni. ) Nem kétlem, hogy van ilyen, hiszen annyit változott a világ az elmúlt khm..néhány évben, mikor én voltam abban a korban. :) Bevallom nőiesen, én nem tudnék egy lepusztult akkumulátorba életet lehelni töltő nélkül. :)

Na de vissza a történethez. Nagyon izgalmasnak találtam a nyomozás részét, Redzsy eltűnésének kiváltó okát pedig nemcsak tanulságosnak, hanem dühítőnek is éreztem. Tapasztaltam annak idején, hogy milyen gonoszak tudnak lenni a kamaszok egymással. Mintha ez egy menő dolog lenne. Rúgjunk bele a másikba, mert azzal leszünk népszerűek. Innen üzenem, hogy nem, nem lesztek! A szerző nagyon hitelesen járta körbe és írta meg az iskolai gúnyolódás, kiközösítés témakörét. 

Mindezek mellett kitérünk egy fontos, a jövőnket is érintő témára, ez pedig a természetvédelem. A két témában én látom a párhuzamot, mert ugye aki a lelke mélyén helyesnek érzi az embertársa szóbeli bántalmazását, kigúnyolását, az pont a környezetére lenne igényes? Nem hinném. Jelenleg is aktuális problémát boncolgatunk azzal, hogy mekkora kárt tudnak okozni az emberek a természetnek az eldobált szeméttel, ezt viszont a természet meg is bosszulja. 

Csapatmunka, összefogás, kitartás. Csupa olyan tulajdonság, aminek pozitivitására rávilágít Fritsi Péter a Szemét dolgok című könyvében. A lapokon mindezeken túl megelevenedik a romantika, a szerelem is. A gyerekek nyelvén íródott a történet, azonban nemcsak gyerekeknek. Tanít, felnyitja az emberek szemét, már csak az kell, hogy mindenki fogékony legyen rá, és közös erővel jobbá, szebbé tehetjük nemcsak a környezetünket, hanem a társas kapcsolatainkat is.

Nagyon szerettem olvasni ezt a történetet, és szívből ajánlom mindenkinek kortól, és nemtől függetlenül. Hiszem, hogy mindenki magával tud vinni belőle egy darabot, amivel jobbá tehető a világ. 


Értékelésem: 5/5


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Könyv: Szemét dolgok (Fritsi Péter) (libri.hu) 

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr9918297931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása