Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Szovay Barbara: 5 x 3 elbeszélés

2023. január 09. - Szavak erdeje

 

covers_774925.jpgSzerző: Szovay Barbara
Cím: 5 x 3 elbeszélés
Kiadó: Magánkiadás
Kiadás éve: 2022
Oldalak száma: 108
 

Az 5x3 elbeszélés elsődleges célja a kortárs elvrendszerek fölötti elmélkedés kezdeményezése. A modern ember erkölcsi elköteleződéseit illető kérdésfeszegetés mellett helyt kap egy-egy saját szívünkkel, vagy magával az elmúlással folytatott talányos dialógus is. Nem marad el az emberlétünk sokféleségére való reflexió, ahogyan a barátság, hűség jelenségének irodalmi vizsgálata sem. A novellagyűjteményt a tovatűnt idők tiszteletben gazdag tanár-diák viszonyát felelevenítő Intermezzo-k tarkítják.

Ajánlott olvasási sebesség: napi egy elbeszélés

 

Két évvel ezelőtt a szerző megkeresését visszautasítottam volna. Abban az időben nem igazán olvastam novellás kötetet, az érdeklődési köröm is a könnyebben emészthető regények köré irányult. Nagyon köszönöm Barbara a megkeresést, és ezt a gyönyörű kötetet.

Mivel Az 5 x 3 elbeszélés is különleges, így ez a bejegyzés sem lesz a megszokott. 

Ha egy szóval kellene jellemeznem ezt a könyvet, akkor azt mondanám, hogy kifinomult. Nagyfokú műveltségről árulkodik nemcsak a témáját nézve, hanem a szóhasználatokat, mondatokat is. Nem tagadom, nagyon nehéz volt olvasni. Elkezdtem még karácsonykor, viszont nagyon gyorsan rájöttem, hogy ez így nem fog menni. Nem tudtam követni, nem értettem mit olvasok. Nagy volt a hangzavar körülöttem. Mondjuk ez nem is jó szó, hogy hangzavar, inkább alap háttérzajnak mondanám. Ezért félre tettem, és megvártam amíg hazaérünk, és esténként a csendben olvasgatom.

Nem éreztem minden történetet a magaménak, sőt, olyan is volt, ami a végével zavart össze. Viszont volt egy, ami annyira mélyen érintett, hogy többször is elolvastam. Ez pedig a kötet első novellája, a Levél a Főnökségnek címet viselő.

Ebben a történetben a munkahelyéről elbocsájtott alkalmazott az elbeszélő. Munka közben konfliktusba keveredik az egyik ügyféllel, aki tiszteletlenül kommunikál vele. Miután az ügyféllel szemben alkalmazott tiszteletteljes kommunikáció nem hozott eredményt, ezért a dolgozó a vele szemben tanúsított viselkedési formát követte. Aminek következtében elvesztette az állását. Nem kapott lehetőséget, hogy a vezetőség elé álljon, nem kérdezték az ő álláspontját a kialakult helyzettel kapcsolatban, ezért levél formájában hallatta a hangját.

"A tisztelet, tudniillik, nem korlátozódik munkakörre. Egyáltalán semmire sem korlátozódik, hiszen egyetlen elv érvényesül benne: a meglét elve. Vagy megvan az emberben, vagy nincs."

Minden egyes szavával egyet értek. Voltam hasonló helyzetben. Hosszú évekig dolgoztam ügyfelekkel. Pontosan tudom milyen az, amikor napszaknak megfelelően mosolyogva köszöntöd, ő meg erre válaszként elküld bizonyos helyekre. Felmerül a kérdés, hogy hol marad a tisztelet? Ami nemtől, és kortól függetlenül minden embernek kijár! Miért is van felháborodva valaki akkor, ha lekezelően becsmérel másokat, és ő ugyan ezt kapja vissza? Nagyon hosszú ideig tudnék erről véleményt formálni. De ehelyett inkább a Levél a Főnökségnek című novellát ajánlom kivétel nélkül mindenkinek. 

De hogy miről is szólnak még a történetek? A gyász feldolgozásról, a lélek, és elme megvívott harcairól, az emberi kapcsolatokról. Mindezek igényesen, lírai módon megfogalmazva, helyenként filozófikus magasságokba emelve. Emiatt is volt olyan nehéz olvasni, és emiatt nehéz beszélni is róla. Mert van amit érez az ember, de nem tudja szavakba önteni. Megérti a mű mondani valóját, a lelke legmélyén érzi, hogy melyik rész az ami neki szól, de ez egy érzés, ami hozzád tartozik, benned van, te vagy. 

Előfordulhat olyan is, hogy nem az egész novella szólít meg, hanem csak egy része. Itt kiemelném az Átadás című novellát. Amikor elkezdtem olvasni, akkor úgy éreztem hogy csak elmegyünk egymás mellett. Majd jött az a bizonyos papírtekercs a végén. Számomra ez a novelláskötet egyik legerősebb része.

Azoknak ajánlom ezt a kötetet, akik szeretnék az elméjük rejtett zugaiban megbúvó gondolataikat felszínre hozni. Nem könnyű olvasmány, tehát ha egy nehéz nap után valami pihentetőt keresel, akkor nem ez lesz a te köteted. Ha válaszokat keresel, vagy útmutatást, akkor vedd a kezedbe, és mélyedj el a mondanivalójában. Viszont ha elfogadsz egy tanácsot: ne egyszerre olvasd el. Olvass el egy nap egy, maximum két novellát. Majd tedd le a könyvet, és gondold át az olvasottakat. Hagyd, hogy leülepedjen, és megszólítson.

 

(kép és fülszöveg: www.moly.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr7618018468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása