Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Harlan Coben: A kisváros titkai

2023. május 30. - Szavak erdeje

6a537ee1-d040-4a01-8930-21f0023d9c98.jpg 

Szerző: Harlan Coben
Cím: A kisváros titkai
Kiadó: Jaffa Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 398
 

Fülszöveg:

A ​Maradj mellettem és Az idegen című Netflix-krimisorozatok bestseller-szerzőjének új könyve azt a nyugtalanító kérdést veti fel, hogy a szülők mennyire ismerik valójában gyermekeiket – majd a legrosszabb félelmeik hullámvasútjára ülteti őket.

„El fogjuk veszíteni” – e szavakkal indokolja önmagának Mike és Tia Baye a döntést, hogy kémkedni kezdenek a tizenhat éves Adam után, aki egyre zárkózottabban és elutasítóbban viselkedik, mióta a legjobb barátja öngyilkosságot követett el. Az Adam számítógépére telepített kémprogram révén a szülei látnak minden honlapot, amelyet a fiú felkeresett, minden e-mailt, minden chatüzenetet, amelyet kap. Ám minden egyes leütés a billentyűzeten egyre mélyebbre rántja őket a káosz és az erőszak örvényébe, amely mindannyiukat elpusztíthatja.
Betsy Hill a fia emlékére létrehozott honlapot böngészve talál egy fotót, amely egyértelműen Spencer halálának estéjén készült – és valaki más is van rajta a fia mellett! Betsy úgy hiszi, az a homályos alak Adam Baye, és amikor megtudja, hogy Adam eltűnt, rádöbben, hogy valami rettenetes dolog férkőzött a kis kertvárosi közösség életébe. A Spencer halálát övező titkok és hazugságok leleplezése talán az egyetlen, ami segíthet Betsynek továbblépni – és ami talán megmenti Adam életét…


"Az igazi fájdalomra nem lehet elkészülni. Annak csak átadod magad, hogy szétszaggasson." 


Harlan Coben egy zseni, számomra a neve egyet jelent a tökéletes kikapcsolódással. Nagyon szeretem az írásait, soha nem csalódok bennük. A legújabb kötetét a Jaffa Kiadó hozta el nekünk az idei évben. Ezúton is nagyon szépen köszönöm, hogy olvashattam.

Gondolataim a történetről:

A cselekmény két szálon fut, aminek látszólag semmi köze egymáshoz. Az egyikben egy fiatal nőt brutális kegyetlenséggel agyonvernek, míg a másikban egy kamasz fiú eltűnését és a szülők kálváriáját látjuk, akik minden követ megmozgatnak, hogy megtalálják.

Nagyon sokáig nem értettem, hogy mi a közös a két történetben. Olyan érzésem volt, mintha két könyvet olvasnék egyszerre. De tudtam, hogy Coben zsenialitásában bízhatok, és előbb-utóbb rá fog vezetni arra az útra, ahol válasz kaphatok a kérdéseimre.

Az események láncolata mögött a szerző több komoly témát is feldolgoz. Az egyik a kamasz fiú, Adam eltűnése. A kiváltó okot hónapokkal korábban kell keresni, amikor Adam legjobb barátja öngyilkosságot követ el. Ezt követően Adam magába fordul, majd egyik napról a másikra eltűnik. A szülők minden lehetséges módon keresik a fiúkat. Nyomon követik a telefonját, valamint egy korábban a számítógépébe szerelt programnak köszönhetően minden egyes billentyűleütését. A szülők ezen döntése viszont megosztó. Van aki elítéli, van aki támogatja. Mert ugye meddig mehet el egy szülő a gyermeke védelme érdekében? Mint anya, azt mondom, ha a gyermekem jóléte a tét, akkor bármeddig. De az, hogy az összes emailt, chat üzenetet, keresési előzményeket, tényleg az összes billentyű leütést figyelik, az vajon mennyire etikus? Számomra ez már a bizalom teljes hiánya, nulla magánszférával.

A történet fontos szála még, amiről viszonylag kevés szó esett, egy tanár és a diákja közötti konfliktus. Ha lehet így nevezni. Hogyan tudja egy tanár egyetlen rosszul megfogalmazott mondatával egy kislány mindennapjait tönkretenni, és gúnyolódás tárgyává tenni? 

Nagyon szeretem Coben írói stílusát, hirtelen nem is tudnék még egy olyan szertőt mondani, akire ez jellemző. A rövid, néha csak 1-1 szót tartalmazó párbeszédeket hosszabb leírások, monológok követik. Utóbbi esetben jobban megismerjük az adott szereplőt, a háttér történetét, a párbeszédek viszont lendületet adnak a könyvnek. A történet izgalmas volt, fordulatos, és letehetetlen. Végig fenn tudta tartani az érdeklődésemet, és ötletem sem volt, hogy hová tartanak az események, mi lesz a vége.

Amit én negatívumként könyvelek el, az a borító. Az eddig megjelent fekete-kék borítók annyira illenek Cobenhez, hogy ezt a pirosat nem tudom hova tenni. Nem ez lesz a kedvencem sajnos. Viszont ez nem vett el az olvasás élményből, ezért nem vonok le pontot.

A végkifejlet egyik jelenében leírtak viszont számomra nagyon életszerűtlenek. 

SPOILER (saját felelősségre jelöld ki a szöveget, akkor olvasható):

Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy egy 11 éves kislány, aki életében először lát éles fegyvert, azonnal halálos lövést tud leadni, majd minden szemrebbenés nélkül folytatni tudja az életét. Sem lelki törés, sem megváltozott viselkedés.. A szülők helyében én inkább érte aggódnék, nem Adam miatt.

SPOILER VÉGE!

Nagyon sok érzelmet mozgatott meg bennem Coben. Nemcsak egy letehetetlen krimit kaptam, hanem egy elgondolkodtató történetet is, ami első olvasásra hihetetlennek tűnik, de ha jobban belegondolunk, akár napjainkban is megtörténhet. Az író tökéletesen építette fel a történetet. Igaz ugyan, hogy már a könyv elején minden felvezetés nélkül belecsapunk az események közepébe, de ahogy haladunk oldalról oldalra, úgy bontakoznak ki a szálak, és kapunk választ a miértekre. Ahogy haladunk az olvasással, a cím is értelmet nyer. Felmerül például a kérdés, hogy az ember mennyire ismeri a szomszédait? Ha összefutnak, akkor váltanak néhány szót, kezelik a halálos betegségben szenvedő gyereket, de ezek mögött vajon milyen súlyos titok rejtőzik? Ezek a szálak a kötet végére szépen egymásba fonódnak, nem maradnak elvarratlanul. Egyszerűen zseniális! 

Aki egy izgalmas fordulatokkal teli, letehetetlen krimire vágyik, annak szívből ajánlom Harlan Coben - A kisváros titkai című könyvét.


Értékelésem: 5/5


Idézetek a könyvből:

"A bizalom már csak ilyen. Nyomós okkal meg lehet törni. De akkor törött is marad."


"Azt mondják, hogy a tárgyaink birtokolnak bennünket. De nem így van. A szeretteink birtokolnak. Örökre túsz leszel, ha fontos valaki."


"Minden háznak és minden családnak megvannak a maga titkai." 


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

A kisváros titkai - Szórakoztató irodalom (jaffa.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr9118133524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása