Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Maxim Wahl: A Savoy

2023. augusztus 21. - Szavak erdeje

image1_42.jpeg 

Szerző: Maxim Wahl
Cím: A Savoy - Egy család felemelkedése
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 352

Fülszöveg:

Egy ​londoni dinasztia dicsőséges korszaka – Egy családtörténet kezdete

Anglia, 1932. A Hotel Savoy a legrangosabb szálloda Londonban, itt száll meg Európa politikai, értelmiségi és művészi elitje. A ház sorsa évtizedek óta Sir Lawrence Wilder kezében van, aki a Savoynak összetéveszthetetlen arculatot adott. A családot sokkolja, amikor agyvérzést szenved, hiszen a gazdasági világválság hatásait a Savoy is megérezte. Ki vegye át ilyen viharos időkben a szálloda vezetését? Senki sem gondolta volna, hogy Sir Lawrence éppen a törvénytelen unokáját fogja megbízni a vezetéssel. A legkevésbé maga Violet számított erre, hiszen éppen azon van, hogy megvalósítsa az álmát, és az első nők egyikeként, rádiós műsorokkal karriert fusson be a BBC-nél. A dinasztia legfiatalabb sarjaként a patinás Savoyban nőtt fel, őt azonban a modern médiumot jellemző lendületesség nyűgözi le. Igen ám, de kivonhatja-e magát a családi kötelezettsége alól? Violet az elkövetkező események drámai szövevényébe kerül, amelyek végkifejletét nem láthatja előre…

 

"Csak örülni a találkozásnak, meghatódni, hogy van viszontlátás, és nem gondolni a múltra." 


Bevallom, a borító volt az, ami először megfogott. Majd a helyszín. Anglia? 1930-as évek? Jöhet. :) Nagyon szépen köszönöm a Kossuth Kiadónak a recenziós példányt.

Gondolataim a történetről:

Ahogy belemerültem a történetbe rájöttem, hogy nagyon kevés családregényt olvasok, ami nagy hiba. Egyre inkább a magaménak érzem ezt a zsánert. A kötet témája pedig különösen érdekesnek tűnt, ahogy először elolvastam a fülszöveget. 

A Savoy élén már évtizedek óta Sir Lawrence Wilder áll. Teljes odaadással vezeti a szállodát, figyel az alkalmazottaira. Egy nap azonban minden előjel nélkül hirtelen rosszul lesz. Nemcsak a családot, de az ott dolgozókat is sokkolja az igazgató betegsége. Mivel a szállodában egyre érdekesebb dolgok történnek, ezért Sir Lawrence elérkezettnek látja az időt, hogy felfedje a végrendelete legfontosabb pontját, és megnevezze az utódját a Savoy élén. Nem kis meglepetésre az saját fia helyett imádott, ámbár törvénytelen unokáját, Violetet nevezi ki erre a feladatra. A nagyapja iránt érzett szeretete miatt a lány elfogadja a kinevezést, de a szíve az írásé. Sir Lawrence betegsége azonban nem hagyja nyugodni, szeretné kideríteni, hogy mi is történt valójában.

Nagyon tetszett az író stílusa, gördülékeny, lendületes volt a történet. A krimi szál meglepett, arra egyáltalán nem számítottam, viszont adott egy pluszt az eseményeknek.

Ami engem kissé zavart olvasás közben, azok a francia mondatok fordításának hiánya. Egy lábjegyzetet hiányoltam, mert a szereplők mondtak ugyan valamit, kommunikáltak egymással, csak éppen nem érti az olvasó, ha nem beszél franciául.

A történet végkifejlete meglepett, leginkább az igazgató rosszul létének kiváltó oka, és az előidézőjének személye. Viszont szerintem nagyon jól megoldotta a szerző, ugyanis egészen a könyv végéig ez titokban maradt az olvasó előtt.

Violet személyiségét nem igazán értettem. Azt pozitívumként említeném meg, hogy nem adta fel az álmát akkor, amikor beült a szállodaigazgatói székbe. Még csak a fejébe sem szállt a dicsőség, ami valljuk be, igen ritka. De a kapcsolatait nem tudom hova tenni. Szerintem még ő maga sem. Elhivatott a munkája iránt, a maximalitásra törekszik, de a szerelmi életében én nem éreztem egyensúlyt. Bizonytalanságot viszont annál inkább.

A szerző hű maradt a kor stílusához, megfelelő mennyiségű történelmi háttérrel gazdagította az eseményeket. Betekintést nyerhetünk egy nívós szálloda működésébe, a napi megoldandó problémákba, amelyek a vendégek előtt rejtve maradnak. A középpontban a családi kapcsolatok állnak, s az egész történetet megkoronázza a nyomozás. Letehetetlen olvasmány volt, csak ajánlani tudom a családregények kedvelőinek.


Értékelésem: 4,5/5


Idézetek a könyvből:

"Amíg egy ember látja az esthajnalcsillagot, navigálni tudja az élete hajóját, meghatározni és tartani az irányt. Ha viszont szem elől téveszti az esthajnalcsillagot, a hajója pusztulásra van ítélve."

"Amikor semmit sem tehetsz, végképp semmit, az idő teljesen elveszti a jelentőségét."

"A jó ötlet szerény, szolid, csak pillanatokra bukkan fel, mint amikor valaki belép egy szobába, mert keres valakit, és már csukja is az ajtót. Az ajtó becsukódása előtti pillanatot kell megragadni."

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

A Savoy 1. - Egy család felemelkedése (kossuth.hu)

 

Reklám!
Fizetett partneri együttműködés a Kossuth Kiadóval.

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr3318194467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása