Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Szabó Tamás: Sirom

2023. október 24. - Szavak erdeje

6a8f0ffb-c0b1-4c92-b1fe-7e5819ef4637.jpg 

Szerző: Szabó Tamás
Cím: Sirom
Kiadó: Mogul Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 380


Fülszöveg:

Van egy falu Észak-Magyarországon, a palóc territórium és az álmok szélén.

Varázslatok földje, ahol be kell zárni az ablakot, ha Boszorád felől fúj a szél. Istenek, boszorkányok, kísértetek avatkoznak be emberi sorsokba, máskor maga a hely vagy a lakói okozzák a végzetes eseményeket.

A kötet huszonhárom – különleges hangulatú – horrornovellát tartalmaz, melyek helyszíne az elátkozott falu: Sirom. E település kapcsolja össze a történeteket egy univerzummá, egy közös, néhol véres és durva, de mindenképp lenyűgöző és kegyetlen mitológiává.

A történetek tragikus hősei múltjuk vagy saját gyengeségük miatt buknak el, vereségüknek egyik formája a halál, máskor túlvilági erőkkel kerülnek szembe, olyan létezőkkel, melyeket jobb lett volna békén hagyni.

 

"De ez a boldogság nem tartott sokáig, mert a jó időszakra tízszer annyi rosszat mérnek azok, akik a sorsunkat intézik."

Hol is kezdjem? :) Azt már tudhatjátok, hogy nagyon megszerettem az utóbbi időben a novellákat. Az, hogy most ezek "egypercesek", vagy hosszabb terjedelműek, igazából mindegy, mert azt szeretem bennük a legjobban, hogy akkor is a végére tudok érni egy történetnek, ha csak néhány percet utazom. Mert természetesen olvasni való nélkül nem hagyom el a házat. :) Nagyon köszönöm a shop.könvymogulnak, hogy elolvashattam Tamás első megjelent könyvét. Tamásnak pedig köszönöm a névre szóló dedikációt. :)

Gondolataim a történetről:

Már a horrornovellákat tartalmazó kötet borítója is beszédes. Első ránézésre nekem túl komor volt, mert szinte teljesen fekete. Nem értettem ennek az okát. Nyilván nem lehet egy ilyen témában íródott könyv rózsaszín cukormázas, de ahhoz, hogy megértsük a borítót, valóban el kell olvasni a könyvet. 

Az események helyszíne közös. A Sirom nevű kis faluban élő emberek életét bemutató kötetet tartja az olvasó a kezében. Vegyes érzéseim voltak olvasás közben. Volt olyan novella mi megbotránkoztatott, volt olyan, amit olvastam volna még, de volt olyan is, amikor este le kellett tennem a könyvet, mert ha folytatom, akkor biztos, hogy nem alszok aznap éjjel. Ezért igyekeztem leginkább nappal olvasni. 

A kötetben szereplő novellák tartalmaznak paranormális jelenségeket, megbotránkoztató történeteket, de mindegyiket ugyan azon a szálon vezeti végig a szerző, ami nekem nagyon tetszett. Hasonlítottak, de mégis mindegyik novella más volt. Horrornovellák voltak, de mégsem volt kiragadva egy, az adott stílusra jellemző jegy a történetekben. Gondolok itt arra például, hogy nem mindegyik novellában találkozunk véres, hentesüzletet idéző képsorokkal. Az elején megismerjük a szereplőket, a helyszínt, a történetüket, és ahogy haladunk előre az események láncolatában, úgy válik egyre feszültebbé a történet, majd a végkifejlet teszi fel az egészre a koronát. Tamás nagyon jól ír, a történeteit nem nevezném sablonosnak, a szereplőit az élethelyzetüknek megfelelő szituációkba helyezi bele. Találkozunk művelt emberek intellektuális beszélgetéseivel, de mellette ugyan úgy elférnek a lapokon a vidéki emberekre jellemző szokások, kifejezések, és természetesen az elmaradhatatlan pálinka is. :) 

A Sirom tartalmazott könnyen emészthető történeteket, viszont bevallom volt egy novella, ami az én ingerküszöbömet is két vállra fektette. A Szarvast szeretni című történet végén bevallom letettem egy napra pihentetni a könyvet, és ezzel együtt a lelki világomat is ráncba szedni. 

Ha kedvencet kell választanom, akkor a Befőzésnap című novellára szavazok. Ezt elolvastam kétszer is, szóval Tamás, ha azon gondolkodsz, hogy megtoldod 2-300 oldallal, én csak támogatni tudlak benne. :)

Ami biztos, hogy mostanában nem sűrűn fogok erdőbe járni. :) Mondom ezt úgy, hogy a hegyen lakom, erdőkkel körülvéve. :)

Azoknak az olvasóknak ajánlom ezt a kötetet, akik szeretik az esetenként megbotránkoztató történeteket, a horror elemeket, és egy kis borzongásra, feszültségre vágynak. 

A Mogul Kiadó webáruházából ti is beszerezhetitek a könyvet 10% kedvezménnyel, ha használjátok a szavakerdeje kódot.


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Szabó Tamás: SIROM - Palóc mitológia (horror novellák) (konyvmogul.hu)


Értékelésem: 5/4,5

 

Idézetek a könyvből:

"Abban az első, magányos időszakban az erdő volt a mindenem, a vigasztalóm, kimentem a széléhez, és csak álltam ott, mint akit megbabonáztak (...), és nem is gondoltam volna, hogy ezzel az áhítattal megidézem őt."

"(...) hisz mindannyian a saját létünket féltjük leginkább, és csak ezután jön a másik, kivételt képeznek ez alól az anyák, akik feláldoznák magukat a gyerekükért, (...)"

"Volt a tekintetében valami koncentrált erő, amely valóban nyugtalanítólag hatott az ember lelkére (...), és nyilvánvaló, hogy az ilyen típusú emberekre aggatta rá aztán az egyszerű nép falunk, hogy boszorkány."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr418239027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása