Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Mörk Leonóra: A Hellinger-Madonna

2023. november 26. - Szavak erdeje

1f57c9ef-0997-4d09-8696-943600c8b2dc.jpg 

Szerző: Mörk Leonóra
Cím: A Hellinger-Madonna
Kiadó: Jaffa Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 320

Fülszöveg:

Kata, ​az elegáns pesti galéria művészettörténésze a szakmájában sikeres, a szerelemben kevésbé. Egy fájdalmas csalódást követően úgy dönt, kipróbálja a Hellinger-féle családállítást, ahol bebizonyosodik, magánélete kudarcaira a múltban kell keresnie a magyarázatot. Élményei akkor nyernek értelmet, amikor egy eltűnt családi örökség, egy Madonna-kép után kutatva Németországba utazik és megismerkedik a mű új tulajdonosával. Johannes, a weimari ügyvéd nem hajlandó megválni a képtől, ám meglepő ajánlatot tesz a lánynak. Kata igent mond a férfinak, és közösen igyekeznek felderíteni a festményt övező rejtélyt.
Nyomozómunkájuk az 1500-as évek Wittenbergjébe vezeti őket, ahol egy nap titokzatos fiatal nő érkezik a szász választófejedelem udvari festőjének, Lucas Cranachnak a házába. Matthiast, a festő legkedvesebb növendékét elbűvöli a különös idegen, és amikor a mester megbízza a lány portréjának megfestésével, a fiú olyan üzenetet rejt el a képen, amelyből a figyelmes szemlélő megrázó történetet olvashat ki.
Két fiatal nő, akiket ötszáz év választ el egymástól. De mi köti össze őket?
MÖRK LEONÓRA író, újságíró, szerkesztő, műfordító, éveken át az Elle főszerkesztő-helyetteseként, illetve a Nők Lapja vezető szerkesztőjeként dolgozott. Regényeiben nem elégszik meg azzal, hogy elmesél egy magával ragadó történetet, hanem izgalmas kultúrtörténeti kalandozásra is hívja olvasóit. A Hellinger-Madonna az eredetileg 2014-ben megjelent regény bővített, átdolgozott kiadása.

 

"Mindannyian rengeteg szállal kapcsolódunk a múlthoz. (...) Ha nem, akkor ott nagy baj van." 

El sem kezdek olvasni Mörk Leonóra könyvet úgy, hogy ne lenne bekészítve egy komolyzenei válogatás a telefonomon. Nekem már szinte hozzá tartozik a zene az írónő történeteihez. Nem történt ez másképp most sem. Ahogy felcsendültek az első hangok, én is elindultak egy újabb utazásra, nemcsak a jelenben, hanem a múltban is. Nagyon szépen köszönöm Mörk Leonórának és a Jaffa Kiadónak a recenziós példányt.

Gondolataim:

A regény első változata 2014-ben jelent meg, de azt én nem olvastam, ezért nincs összehasonlítási alapom, hogy mennyivel másabb a kiegészített történet, mint az eredeti. Viszont ahogy a végére értem, úgy éreztem, hogy így kerek egész. Nem volt hiányérzetem, minden felmerült kérdésemre választ kaptam.

Mindig elcsodálkozom, hogy a jelenünkre, a személyiségünkre mekkora hatással van az őseink múltja. Amikor Kata, a sikeres művészettörténész a csalódással végződött szerelmi kapcsolata után a válaszokat keresi, találkozik a Hellinger féle családállítással, ahol kiderül, hogy a kérdésére a választ a családja múltjában kell keresnie. Egy családi örökség miatt Németországba utazik, ahol a keresett festmény tulajdonosa bár eladni nem szándékozik a képet, de meglepő ajánlattal áll elő. A lány nem hezitál, elfogadja a megbízást, és ahogy rétegről rétegre tisztul meg a kép, úgy nyernek értelmet Kata életében eddig bekövetkezett események is. 

Volt valami meseszerű ebben a történetben. A magyar lány Németországba utazik, és szinte első látásra egymásba szeretnek a jóképű ügyvéddel. Lássuk be, ilyen nem nagyon van a valóságban, de ez olyan jól esett most a lelkemnek. Nem volt a kettejük kapcsolatában felesleges dráma, minden ment a maga útján.

Érdekes volt a családállítás folyamatáról olvasni, bevallom eddig teljesen ismeretlen volt számomra ez a téma. Viszont ahogy évtizedeket visszamentünk az időben, és láttuk, hogy Kata mit kapott örökül a felmenőitől, az egyszerre volt érdekfeszítő és sokkoló. Az élet egy szelete mennyi mindent befolyásol még hosszú évek múltán is. De ahogy olvastam Katat történetét, ki merem jelenteni, hogy az ő személyiségének nem kizárólag az "örökölt múlt" az oka, hanem a volt párja is. Ha valaki folyamatosan csak a negatívot hallja magáról, legyen szó akár vezetésről, akár az érzelmek kimutatásáról, akkor egy idő után elhiszi, és az önbizalomhiány állandó társa lesz a mindennapokban. Véleményem szerint, ahhoz, hogy Kata magára találjon nemcsak a családállításnak volt szerepe, hanem a véget ért kapcsolatának is. A személyiségét pedig ezáltal egyre inkább megkedveltem, mert ő valóban egy talpraesett nő, aki előtt nincsenek lehetetlenek.

A történet bár a jelenben játszódik, mégis az 1500-as években kezdődik egy festővel, egy tanítvánnyal, és egy bájos, ámbár megtört fiatal lánnyal. Bántalmazás, szerelem, csalódás, s az egyik legszörnyűbb titok, ami leginkább jellemzi ezt az időszakot, amikor is megszületik az a bizonyos Madonna festmény, ami 500 évvel később újabb rejtélyekről rántja le a leplet.

Mörk Leonóra lendületes, olvasmányos, és kifinomult írói stílusa most sem okozott csalódást, bevezette az olvasót a festészet, a restaurálás világába, gyönyörű leírásainak köszönhetően megismerhette az olvasó Németország egyes területeit. Mindezek megkoronázásaként pedig a zeneművészet neves alakjai is szerepet kaptak az oldalakon. Informatív, és szerethető történet volt. A két idősíkon játszódó, romantikus történetek kedvelőinek szívből ajánlom ezt a kötetet.

Értékelésem: 5/5

Idézetek a könyvből:

"Szerintem az emberek gyakran nem szándékosan titkolóznak, egyszerűen el akarják felejteni a rosszat, és csak akkor jut eszükbe újra, amikor valamilyen élmény váratlanul felidézi a múltat."

"(...) sz ember akkor szeret valakit igazán, ha vele szabadabbnak érzi magát, mint egyedül."

"Sose felejtsd el kislányom, hogy mindent elvehetnek tőled, csak azt nem, ami a fejedben van!"


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

A Hellinger-Madonna új kiadás - magyar (jaffa.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr918262881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása