Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Susanna Leonard: Dian Fossey

2023. december 01. - Szavak erdeje

700a214c-61c6-40b9-bf8a-8c8606d8866e.jpg 

Szerző: Susanna Leonard
Cím: Dian Fossey - A hegyi gorillák megmentője
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 448

Fülszöveg:

Kalifornia, 1940. A kis Dian biztos benne: ha nagy lesz, állatokkal akar foglalkozni. Sok-sok évvel később tényleg elutazik Afrikába, hogy a veszélyeztetett hegyi gorillákat kutassa. Állhatatos munkája során a köderdőkben figyelemre méltó eredményt ér el: közvetlen kapcsolatba lép a látszólag félelmetes, azonban félénk állatokkal. Különleges barátság alakul ki köztük, és Dian hamarosan világhírű lesz. Azonban nem csak az állatok lopják be magukat a szívébe: megismerkedik Bobbal, a fotóssal, és fülig szerelmes lesz a házas férfiba.

Ám minél fáradhatatlanabbul küzd Dian a gorillák védelméért, annál több az ellensége, ezért idővel nem csupán a szeretett állatok, de a saját élete is veszélyben forog.

 

"Csak azelől tudsz elfutni, ami üldöz, de ami benned van, az egyszer úgyis elkap." 

Vannak olyan emberek, akik a lelkül mélyén érzik, hogy nem a számukra kijelölt utat járják, és máshol kellene lenniük. Ilyen ember volt Dian Fossey is, akit vonzott Afrika, és a hegyi gorillák. Ez a könyv az ő életét és az orvvadászokkal szembeni harcát dolgozza fel. Nagyon köszönöm a Kossuth Kiadónak, hogy elolvashattam.

Gondolataim:

Egy regényes formában megírt életrajzi könyvet tart a kezében az olvasó. Aki hallott, vagy olvasott már Dr. Fossey munkásságáról, az nem fog meglepődni a könyv végkifejletén. Egészen a gyerekkortól a kutatónő haláláig megismerjük az eseményeket, és az állandó harcot, amit a szeretett gorilláiért tett. 

Tisztelem, és becsülöm azt az erőfeszítést, amit a főemlősökért tett, viszont a személyisége és bizonyos döntései nem voltak szimpatikusak, nagyon távol álltak tőle. Tény, hogy láncdohányos volt, és véleményem szerint kemény alkoholista, viszont ahogy visszautazunk a gyerekkorába, az akkori események talán választ adhatnak a kiváltó okokra.

Dian Fossey nemcsak a hegyi gorillák megmentője volt, hanem természetvédő is. Nem szerette a nyilvánosságot, ő csak elzárva szerette volna tanulmányozni és megvédeni a gorillákat. Tény, hogy az orvvadászok elleni küzdelme, és a túrista paradicsom ellehetetlenítése a gorillák életterén mondhatni sikerrel járt, de ezért súlyos árat fizetett.  

Az afrikai útja előtt mozgássérült gyerekeket gyógyított, viszont ahogy barátnőjének köszönhetően megcsapta Afrika szele, úgy éreztem, hogy elhatalmasodott rajta az őrület. Bármi is történt vele, az alkoholhoz nyúlt. Ezzel én abszolút nem tudtam azonosulni. Ahogy haladtunk előre az eseményekben, úgy vált egyre unszimpatikusabbá a személye. Arrogáns lett, öntörvényű és egyre agresszívabb. A lelki állapotán a szerelmi csalódása sem segített, de a gyermekkori traumákat sem sikerült feldolgoznia.

Nagyon szerettem olvasni azokat a részeket, ahogy kapcsolatot alakít ki a gorillákkal, és egyre közelebb kerül hozzájuk. Viszont úgy éreztem, hogy a gyerekkori részek túl voltak írva. Abból egy kicsit kevesebbet el tudtam volna viselni, és többet szerettem volna olvasni Digitről, a kedvenc gorillájáról.

A könyv különlegességét képezi, hogy a kötet elején listába van szedve azon személyek névsora, akik szerepet játszottak a kutatónő életében, valamint a könyv végén egy időrend, amiben a születésétől a haláláig fel vannak sorolva az életében bekövetkezett fontosabb események. Akit érdekel Dian Fossey munkássága, annak ajánlom ezt a könyvet.

Értékelésem: 5/4

Idézetek a könyvből:

"Mindenki azzal a fegyverrel harcol, ami kéznél van, ugyebár."

"A sértett lélek sértegetni akar."

"Igaz lenne? Az idő nem múlik, az idő rohan."


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Dian Fossey – A hegyi gorillák megmentője (kossuth.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr5518269833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása