Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Joe Abercrombie - A penge maga - Az Első Törvény 1.

2019. március 02. - Szavak erdeje

covers_368890.jpg

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kilencujjú ​Logennek, a hírhedt barbárnak végül elfogyott a szerencséje. A kelleténél eggyel több viszályba keveredett bele, és hamarosan halott barbár válik belőle. Nem marad utána semmi, csak vacak dalok és halott barátok.

Jezal dan Luthar, az önzőség szobra nem vágyik veszélyes kalandokra, legföljebb a vívópáston szeretne dicsőséget kivívni magának. Csakhogy kitörni készül a háború, és a fagyos észak csatamezőin sokkal véresebb szabályok szerint küzdenek.

Glokta inkvizítor, a nyomorékból lett kínvallató semmit sem szeretne jobban, mint hogy koporsóban lássa hazatérni Jezalt. Persze ő mindenkit gyűlöl. Aki az árulást próbálván száműzni az Unióból, egymás után hallgatja a vallomásokat, annak aligha marad ideje barátságokat kötni – ráadásul a holttestek mutatta legfrissebb nyom talán egyenesen az állam rothadó szívébe vezet… Már ha elég ideig életben marad, hogy követhesse…

 

Február közepe táján kitettem egy képet az Instagramra és a Facebook oldalra, amin összesen 6 db, elég terjedelmes könyv szerepel. 2 sorozat, 3-3 könyve. Ezek sajnos nem az én tulajdonomban vannak, kölcsön kaptam őket, amíg az eredetileg megbeszélt, A szárnyak és pusztulás udvara megérkezik. (Az is kölcsönkapott könyv lesz :) )

Akkor még benne voltam egy sorozatban, nem akartam félretenni, mert már a befejező részt olvastam, utána tudtam csak sort keríteni erre a történetre.

Nagyon sok helyen olvastam, hogy A Trónok harca kistestvéreként emlegetik Az Első Törvény sorozatot. Ezen mindig jót mosolyogtam, mert amit George R.R. Martin letett az asztalra, arra talán 1000-ből 1 ember ha képes. 

Az első benyomásom erről a könyvről, hogy  ez egy nagyon hosszú bevezetés volt a valódi események előtt. Több szálon fut a történet, a könyv felénél még mindig csak pislogtam nagyokat, hogy most ki kihez tartozik, és honnan jönnek még elő újabb szereplők, és mi köze lehet a világ egyik végén lévő szökött rabszolganőnek, a világ másik végén lévő Első Mágushoz. A sorozat első része lényegében csak erről szól, hogy a főhőseink honnan indultak, és hova tartanak. Lényegében csak utazgatás, egy kis izgalmas viadallal, kisebb-nagyobb kínzásokkal fűszerezve.

Senkit ne ijesszen el a könyv terjedelme, mert olvastatja magát a történet, gyorsan lehet vele haladni, nagyon izgalmas, és észre sem lehet venni azt a 630 oldalt.

A szereplők külön fejezetekben jelennek meg, mindegyikről egy-egy apró részletet tudunk meg, és ahogy haladunk előre a történetben, úgy bontakozik ki a cselekmény, és mutatják ki a szereplők a foguk fehérjét. (Már akinek van foga. Gondolok itt Gloktára)

A történet Kilencujjú Logennel kezdődik, aki méltán hírhedt a nevéhez fűződő vérontásoktól, és aki a laposfejűek elől menekülve megsérül. Az utolsó pillanatban megérkezik az Első Mágus inasa, és a saját életét kockáztatva megmenti. Nem kis küzdelmek árán eljutnak Bayazhoz, az Első Mágushoz, aki miután Kilecujjút visszahozza az életbe, a saját céljaihoz használja fel.

A történet másik fontos szereplője Glokta inkvizítor, aki az Unio tehetséges katonája volt, mielőtt a császár börtönében kötött ki, két évig kínozták, nyomorékká tették, aki még az ágyból is küzdelmek árán tud felkelni, és aki válogatott kínzásokkal képes vallomásra bírni a foglyait. A könyvben nagyon sokszor halljuk Glokta gondolatait is, és mivel nem egy bőbeszédű szereplő, így a gondolatain keresztül ismerjük meg őt, és tudjuk meg milyen borzalmakon kellett keresztülmennie. Akarva akaratlan kezd az olvasó szívéhez nőni, a könyv végére már egész szerethető szereplő lesz.

A történet egyik mozgatórugója a Viadal, ami valóban emlékeztet a Trónok harcában megjelenő tornákra. (Nem, nem a Hegy és a Vipera csatájára gondolok :D ) Jelen esetben Luthar százados köré van építve a történet, aki jómódú családból származik, és ennek következtében jelenése van a Viadalon. Természetesen nem önszántából, ugyanis a szórakozás, italozás, és a női nem jobban érdeklik, mint a kardforgatás.

Egy olyan szereplő van, aki leginkább idegesített, az pedig Ferro, a szökött rabszolganő. Ő a "ki ha én nem" típusú nő, a nap 24 órájában a bajt keresi, és a bosszú élteti.

Vannak vissza-visszatérő szereplők, megjelennek Logan egykori társai, de akármi is történik, mindig megjeleni Bayaz, az Első Mágus. Kicsit olyan ő, mint egy mágnes. Vonzza a szereplőket, és szépen lassan mindenki egy bolyba kerül. Már csak az a kérdés, hogy onnan merre tovább? Mi Bayaz terve ezzel a kicsit sem hagyományos társasággal?

Mondhatnám, hogy a fantasy kedvelőknek ajánlom ezt a sorozatot, de aki egy Alkonyat típusú történetre gondol, az nagyot fog csalódni. Viszont - és itt most ellentmondok a bejegyzés elején leírtaknak - aki szereti a Trónok harcát, az ezt a történetet is szeretni fogja. Izgalmas, helyenként borongós, humoros, szarkasztikus, nem vetik meg a káromkodást, és bár nem ez a fő szempont, de a romantika is kibontakozik az oldalakon.

Olvassátok bátran, ne féljetek a terjedelmesebb könyvektől! :)

(kép és fülszöveg: www.moly.hu)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr5014663577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása