Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Agatha Christie - Tíz kicsi néger

2020. május 10. - Szavak erdeje

covers_571945.jpgSzerző: Agatha Christie
Cím: Tíz kicsi néger
Kiadó: Helikon Kiadó Kft
Kiadás éve: 2019
Műfaj: krimi
Oldalak száma: 278

Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe. A tulajdonos azonban nincs sehol… A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak?
A bűnügyi regény koronázatlan királynőjének talán legjobb, leghíresebb művét tartja kezében az olvasó.

 

Agatha Christie egyik leghíresebb, és legismertebb könyve, a Tíz kicsi néger 1939.november 6-án jelent meg az Egyesült Királyságban. Annyit hallottam már róla, szinte mindenki ezt a könyvet ajánlja, ha a Christie életmű szóba kerül, így nem volt kérdés, hogy el kell olvasnom. Nagyon gyorsan a végére értem, és már értem, hogy miért áll kiemelkedő helyen ez a kötet.

A történet röviden:

Különböző okból kifolyólag tíz ember érkezik a Néger-szigetre V.A.Lacky meghívására. Nem ismerik egymást, soha nem is találkoztak egymással, sőt, még a vendéglátójuk is ismeretlen számukra. A szállásukat egy csónakkal tudják megközelíteni, ahol csak a 2 fős személyzet fogadja őket, akik szintén nem találkoztak még a munkaadójukkal. Miután mindenki megérkezett a szigetre, bírtokba veszik a szobájukat, ahol egy gyerek mondóka várja őket:

Tíz kicsi néger éhes lett egyszer; s vacsorázni ment,
Egyik rosszul nyelt, megfulladt, s megmaradt kilenc.

Kilenc kicsi néger későn feküdt le, s rosszat álmodott,
Egy el is aludt másnap, s nem maradt, csak nyolc.

Nyolc kicsi néger sétára ment egy szép kis szigeten,
Egy ott is maradt örökre, s így lettek heten.

Hét kicsi néger tűzifát aprít, gyújtóst hasogat,
Egyik magát vágta ketté, s már csak hat maradt.

Hat kicsi néger játszadozik a kaptárok között,
Egyet megcsíp egy kis méh, és nem marad, csak öt.

Öt kicsi néger tanulgatja a törvény betűjét,
Egyik bíró lesz a végén, s marad, csak négy.

Négy kicsi néger tengerre száll, és egy piros lazac
Egyet lépre csal, bekapja, s csak három marad.

Három kicsi néger állatkertben jár, egy nagy medve jő,
Egyet keblére ölel, és így marad kettő.

Két kicsi néger kiül a napra s sütkérezni kezd,
Egyik pecsenyévé sül és nem marad, csak egy.

Egy kicsi néger magára hagyva, árván ténfereg,
Felköti magát, és vége is, mert többen nincsenek.

 

Emelje fel a kezét, aki velem együtt rendre visszalapozott ehhez a mondókához. :) Na de az események csak most kezdenek igazán izgalmassá válni. A vacsora nyugalmát a gramofon hangja töri meg, ami a 10 jelen lévő személy bűneit sorolja egymás után. Olyan bűnöket, amelyeket nem lehetett kizárólagosan bebizonyítani, és emiatt elítélni sem az illetőket. Szereplőink már biztosak benne, hogy csapdába estek, de a menekülésre semmi esélyük, ugyanis egy szigeten vannak ráadásul a tengeren vihar tombol. 
Ahogy telnek az órák, és a napok, mint egy jóslat, válik valóra a mondóka minden sora, és ezzel együtt tűnnek el az asztalról a néger porcelánfigurák. Egymás után, amíg a 10. is el nem tűnik.

Értékelésem:

Ezt a könyvet valóban nehéz felülmúlni. Agatha Christie megint nagyot alkotott, és nekem még Poirot sem hiányzott egy pillanatra sem. :) Izgalmas olvasmány volt, és most sem sikerült kitalálnom, hogy ki a gyilkos. Christie-nek hála megszerettem a krimiket, ebben a könyvben is oldalról oldalra izgultam végig az eseményeket. Hiába olvastam el a mondókát újra és újra, az újabb haláleset módja mindig megdöbbentett. Végig fenntartotta az írónő az érdeklődésemet, kíváncsian vártam, hogy mi is fog kiderülni a szereplőinkkel kapcsolatban, és valóban bűnösök-e a felhozott vádakban. Szinte megszállottan olvastam a könyvet, hajtott a kíváncsiság, az izgalom, a rejtély megoldása. A könyv vége nagyon ledöbbentett. Fel nem tudom fogni, hogy tudta így egymásba fűzni a szálakat Christie, na és a végkifejlet. Te jó ég, ezt a kötetet el kell olvasni mindenkinek.

Agatha Christie írói stílusa lenyűgöző. Lendületes a történetvezetése, ezáltal könnyű olvasni a könyvet. A szereplői átlag emberek, a maguk hétköznapi jó és rossz tulajdonságaikkal. Van aki engem személy szerint irritált, volt aki nem sok vizet zavart, de kedvencem nem lett egyikük sem.

Ezt a könyvet 5 csillagra értékeltem.

Nyilván szeretném elolvasni Christie összes eddig megjelent könyvét, ezért a következő cél, beszerezni a Gyilkosság az Orient Expressen című könyvét. :)

 

(kép és fülszöveg: www.moly.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr1915669688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása