Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

C. J. Box: Pusztaság

2023. november 14. - Szavak erdeje

d55c459d-e94b-4146-a910-1d426bb83850.jpg 

Szerző: C. J. Box
Cím: Pusztaság
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 320

Fülszöveg:

Az ​észak-dakotai Grimstad városa felduzzad, amikor a robbantásos palaolajkitermelés miatt férfiak tömege érkezik. Elszaporodnak a vendéglátó- és szórakozóhelyek, és a szervezett bűnözés megszimatolja a lehetőségeket.

Ide érkezik a Gyíkkirály esete után Montanából Cassie Dewell, akit a helyi seriff választott ki, hogy vezető nyomozóként új szemléletet hozzon a hivatalába. Első feladata két közelmúltbeli gyilkosság kivizsgálása. Grimstadban szinte háborús a helyzet – rivális drogbandák küzdenek azért, hogy uralják a növekvő kábítószerüzletet. Cassie esetének kulcsszereplője a tizenkét éves, magzati alkohol szindrómával született fiú, Kyle Westergaard lesz, bár ezt még egyikük sem sejti. A fiú a reggeli újság kihordásakor szemtanúja lesz egy látványos autóbalesetnek, amely egy szakadékban végződik, és ő egy drámai macska-egér játék óvatlan katalizátorrává válik. A történetet a biciklijén oda-vissza átjáró Kyle tettei nemcsak az események irányát határozzák meg, hanem a szerhasználat szenvedélybetegekre és családjaikra gyakorolt rettenetes hatásait szembeállítják a drogot szállító, a kereslet és kínálat törvényei által finomra hangolt hálózatokkal. Kyle nemcsak szívet ad egy nyugtalanító és eredendően erőszakos történetnek, hanem arcot ad a társadalom peremén élő, jogfosztott, szenvedélybetegekkel együtt élő gyerekeknek.

Nem sejtve, hogy Dewell kulcsszerepet játszik majd gyötrelmes helyzete megoldásában, Kyle úgy dönt, megbízik Cassie-ben, s ezzel hozzájárul, hogy véget érjen a városban az erőszak uralma. De addig, mint az előre sejthető, a szerző könyörtelenül szembesíti főhősét a tapasztalt bűnözők felperzseltföld-taktikájával.

Cassie Dewell azt gyanítja, elintézetlen ügyek közelednek felé. Készen áll.

 

"(...) a legtöbb ember jó. Én jó vagyok, és te is." 


Az ajánló spoilert tartalmazhat az előző részre vonatkozóan!!


Már alíg vártam, hogy megjelenjen ez a kötet, és ennek két oka volt. Az egyik, hogy sem elhinni, sem elfogadni nem akartam, hogy kedvenc nyomozóm, Cody Hoyt nincs többé. Ő olyan karakter volt, akit nem felejt el egy könnyen az ember. Bíztam benne, hogy ebben a részben feltűnik, és magyarázatot ad az előző rész eseményeire. De sajnos ez a történet nem tündérmese. Nagyon köszönöm a Kossuth Kiadónak, hogy megjelenés után azonnal el is küldték nekem a kötetet.

Gondolataim:

Az első gondolatom az volt, amikor becsuktam a könyvet, hogy mindjárt megfagyok. Az események Észak- Dakotában játszódnak, ahol télen a -15 -36 fok között váltakozik a hőmérséklet. Komolyan, nekem ezt még olvasni is rossz volt, engem kikészít a 0 fok közeli hőmérséklet is. :)

Na de térjünk vissza a történethez.

Az előző részből megismert Cassie Dewell nyomozó Montanaból Észak-Dakotában telepedik le, ahol vezető nyomozóként egyből bele is dobják a mély vízbe. Az első napján rábízzák egy többszörös gyilkosság megoldását, ahol azonnal szembe is kerül az alvilággal. Motoros bandák, korrupt rendőrök, és drogosok nézik rossz szemmel, ahogy egyre mélyebbre ás az ügyben. A brutális gyilkosság egyik kulcsszereplője mégis egy tizenkét éves, a beszédében korlátozott fiú, Kyle, aki a biciklijével járja a várost, és több mindent tud, mint amit az emberek gondolnának.

Nagyon sok érzés kavargott bennem olvasás közben. Egyrészt van egy korához képest kisebb gyerek, akibe egyedül több bátorság szorult, mint sok felnőttbe összesen. Vannak álmai, és még bízik a körülötte lévő emberekben, pedig annyi mindenen kellett keresztül mennie. Nehezen lehet érteni, amit mond, és emiatt folyamatos gúnyolódások céltáblájává válik. Nem, nem gyerekektől, hanem felnőtt embertől. Valahol itt pattant el egy ideg az agyamban olvasás közben... Ha kedvenc szereplőt kellene választanom a történetből, akkor biztos, hogy ő lenne az.

A rejtélyek felgöngyölítéséért, és a gyilkosok megtalálásáért Cassie nyomozó a felelős, aki a legjobbtól tanult. Cody Hoyt volt a mestere, akinek bár megkérdőjelezhetőek voltak a módszerei, mégsem maradhatott semmi elrejtve előtte. A nyomozó karakterét is szerettem, mert vág az esze, önérzetes, és nem kell a szomszédba mennie bátorságért, viszont egy férfiakkal teli munkahelyen egyedüli nőként állandó bizonyítási kényszer gyötri. Folyamatosan azért harcol, hogy elismerjék a munkáját, amivel az új munkahelyén nincs is gond, viszont itt is előfordul, hogy elfelejtik, hogy ő a főnök.

A végigvitt nyomozás lebilincselő, a történet lendületes, és izgalmas, a könyv pedig ezek miatt letehetetlen. A karakterek kidolgozottak, és ahol a történet megköveteli, brutálisak is. A szerző nem finomkodik a leírásokkal, kellő részletességgel tárja az olvasó elé a borzalmakat, legyen szó akár drogozásról, akár a gyilkosságról. Emiatt gyengébb gyomrú olvasóknak nem ajánlanám ezt a könyvet.

A fő cselekményszál le lett zárva, azonban sejthető, hogy itt még közel sem ért véget a történet, ugyanis Dewell nyomozó addig nem nyugszik, amíg az előző részben megismert Gyíkkirályt rács mögött, vagy a föld alatt nem tudja.

A nyomozós krimi rajongóinak ajánlom ezt a rejtélyekkel, és izgalmakkal teli történetet.


Értékelésem: 5/5

Idézetek a könyvből:

"Ha igazán szereted az anyádat, ahogy mondod, és boldoggá akarod tenni, akkor az egyetlen dolog, amit tenned kell, hogy befogod a szád!"

"Soha nem volt még jól képzett katonákból álló egység vagy egy összeszokott focicsapat tagja, de úgy gondolta, ezúttal valami ilyesmiben lehet része. És tudta, hogy egy csapat hangulata a csúcson dől el, és fordul akár jó, akár rossz irányba."

"Kyle, nekem van egy fiam. -(...)- Bennek hívják. Ahogy odafent látlak, óhatatlanul is ő jut eszembe, egy ilyen helyzetben. Remélem, ha valaha is megrémülne, vagy bajba kerülne, rajta is megpróbálna majd segíteni valaki. Szerintem így lesz, mert a legtöbb ember jó. Én jó vagyok, és te is."


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Pusztaság (kossuth.hu) 

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr4818255409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása