Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

2021. március 13. - Szavak erdeje

covers_443922.jpgSzerző: Agatha Christie
Cím: Az Ackroyd-gyilkosság
Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2017
Műfaj: krimi
Oldalak száma: 346.

King's Abbot békés falucska. Mindenki ismeri egymást, mindenki mindenkiről mindent tud, vagy tudni vél. Ám egyszer csak rejtélyes gyilkosság kavarja fel az álmos hétköznapokat. Vajon kinek állt érdekében meggyilkolni a környék leggazdagabb emberét? A számtalan gyanúsított egyikének sincs alibije, s rendre kiderül, hogy titkok lappanganak a nyugodt felszín alatt. Hercule Poirot, a belga mesterdetektív előtt semmi nem maradhat sokáig rejtve, holott nyomozása során nem használ más eszközt, csupán „szürke agysejtjeit”.

Agatha Christie regénye változatlanul lebilincselő olvasmány.

 

Hivatalosan is Agatha Christie rajongó lettem, úgyhogy meg is rendeltem a következő könyvet. :) Nem terveztem elolvasni ezt a kötetet, de Csaba, a Könyvelem csatornáról olyan lelkesen beszélt erről a könyvről, hogy abszolút meggyőzött, hogy olvassam el. És milyen jól tettem, mert egyszerűen imádtam. 

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy Christie ismét túljárt az agyamon, mert a könyv végére már mindenkit meggyanusítottam a gyilkossággal, csak magát a gyilkost nem. :D Ismét egy izgalmas, olvasmányos és fordulatos kötetet olvashattam. Már alíg várom, hogy meghozza a futár a következő olvasmányomat, és belekezdjek. (Amint időm és a fiatalúr engedi. :D )

A történet röviden:

Az események egy kis angol falucskában játszódnak, ahol mindenki ismer mindenkit, ahol házhoz megy az orvos, és mindenkinek megvan a saját véleménye mindenről, amit nem fél elmondani annak, aki éppen jelen van. A falu orvosa egy rejtélyes telefonhívást kap, hogy Roger Ackroyd-ot meggyilkolták. Útnak is indul, hogy kiderítse mi történt. A helyszínre érve valóban holtan, a nyakából kiálló tőrrel találja Ackroyd-ot. 

Az orvos szomszédságába időközben új szomszéd költözik, aki mint kiderült, a híres Hercule Poirot, aki Ackroyd unokahúgának felkérésére elvállalja, hogy részt vesz a nyomozásban, és segít kézre keríteni a tettest. A ház lakói között megindulnak a találgatások, a gyanúsítgatások, az elmélet gyártások, hogy ki ölhette meg a falu híresen gazdag emberét.

Gondolataim:

Ismét egy csavaros nyomozáson vagyunk túl, ahol a tettes személye engem is megdöbbentett. Poirot csapongó eszmefuttatásain néha én sem tudtam kiigazodni, és most is ámulattal töltött el, hogy mégis hogyan sikerült eljutnia a gyilkosig, és rájönni az indítékra. Nem kerülte el semmi a figyelmét, minden apró részletre figyelt. Egyszerűen zseniális. Alíg várom a következő történetet. :D

Természetesen, mint minden faluban, itt is vannak minden lében kanál emberek, ilyen volt az orvos testvére is, aki néha az agyamra ment azzal, hogy ő mindent jobban tud mindenkinél. Mindenbe beleütötte az orrát, neki aztán mindent tudnia kell. :) A kapu előtt egy padon, ahogy pásztázza a környéket, minden gond nélkül el tudom képzelni. :D

Ebből a könyvből sem hiányozhatott a romantikus szál, amin személy szerint egy kicsit meglepődtem. Mármint nem a romantikán, hanem hogy kik között szövődött szerelmi kapcsolat. 

A történetet az orvos szemszögéből ismerjük meg. Poirot-val együtt nyomoznak a gyilkos után, így, bár ő az elbeszélője az eseményeknek, a nyomozó munkásságát is végigkövethetjük.

Abszolút kedvencem minden Christie könyv végén Poirot összefoglalója. Ahogy szépen sorban, tényekről tényekre, eseményekről eseményekre felvázolja előttünk mikor mi, és hogy történt. Csak ismételni tudom magam, egyszerűen zseniális!

Borító:

Elég sok borítóval jelent meg a könyv, ezért arról konkrét véleményt nem tudok mondani, de talán a legújabb az, ami nekem a legjobban tetszik. 

Ezt a kötetet is szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti az izgalmas krimiket, és aki szeretne megismerkedni Agatha Christie munkásságával.

 

(kép és fülszöveg: www.moly.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr5316449732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása