Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Catherine Hokin: Berlin angyalai

2022. október 15. - Szavak erdeje

covers_726610.jpg

Szerző: Catherine Hokin
Cím: Berlin angyalai
Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 2022
Oldalak száma: 416

Fordulatos, ​szívszorító és magával ragadó regény bátorságról, helytállásról és a múlttal való könyörtelenül őszinte szembenézésről.

Berlin csendes villanegyedében, egy félreeső kert magasra nőtt bokrainak rejtekében fájdalmas emlékeket őriz egy omladozó ház. Egy családét, akiket megfosztottak otthonuktól, majd életüktől is. És egy nőét, aki a ház üres szobáit járta, és akinek volt bátorsága, hogy farkasszemet nézzen a gonosszal, amely megváltoztatta a történelem folyását…

Németország, 1940. Heinrich Himmler titkárnője, Magda Aderbach nappal az SS vezetőjének ügyeit intézi, éjszakánként pedig az ellenállás röplapjait terjeszti, és üldözötteket kísér biztonságos menedékhelyre. A „végleges megoldás” titkos terveit előző főnökének, a gyáriparos Walther Tiedemann-nak, a zsidó munkásokat mentő hálózat fejének adja át. Mindketten halálos veszélyben élik kettős életüket. Minderre kétségkívül fény derül előbb-utóbb, de addig Magdának mindenáron meg kell védenie a nácik ellen harcoló titkos szerelmét, Christophot is.

Negyven évvel később Magda unokája, Nina egy kelet-berlini gyárban szórja szét a maga készítette röpcédulákat. Amikor megpróbál átjutni Nyugat-Berlinbe, a Stasi börtönébe kerül. Másfél év múlva, 1989 novemberében, a fal leomlása után, zakatoló szívvel indul végre Nyugatra felkutatni a rejtélyes házat, amelynek képét még kislánykorában találta meg egy szekrény mélyén. A homályos eredetű rajz elviszi őt a múlt romjai közé, ahonnan nagyanyja valaha menekült. Amikor végre rátalál az elhagyatott Tornyos házra, felnyitja az elfeledni kívánt történet ajtaját is. A feltáruló titkok mindent megváltoztatnak: a múltat, a jelent s a jövőt is…

 

"Bármennyire is különbözik az életünk, engem is úgy neveltek, ahogy önt. Abban a hitben, hogy minden élet értékes, és egyenlő bánásmódot érdemel. Abban a hitben, hogy senki nem értékesebb másoknál a születési helye, a pénzügyi helyzete, a vérvonala, vagy más értelmetlen ok miatt, amit azért találnak ki, hogy magasabbra helyezzék magukat annál, mint ahol valójában vannak."


Egy véletlen folytán bukkantam rá erre a könyvre. Nem kerestem, ő talált meg. Idén jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában, és őszintén meglepődtem, amikor rádöbbentem, hogy sehol nem találkoztam még ezzel a kötettel. Se egy fényképes ajánló, se egy videós összefoglaló. Viszont már a találkozásunk pillanatában rájöttem, hogy ennek a könyvnek ott a helye a köztudatban. Nagyon szépen köszönöm a Kossuth Kiadónak a recenziós példányt.

A történet röviden:

Berlinben járunk, a fal áll, elválasztva keletet nyugattól.

Magda fiatal lány, aki nem ért egyet a körülötte zajló eseményekkel, nem támogatja a zsidók elleni merényleteket. Azonban ezt hangoztatni életveszélyes. Ő mégis felemeli a hangját, és ennek köszönhetően kezd el dolgozni Walter Tiedemann-nak. Bár a külső szemlélő úgy látja, hogy ezzel Magda a párt elkötelezett hívei között mozog, azonban senki nem láthatott a színfalak mögé, ahol Walter és Magda erejüket megfeszítve, az életüket kockáztatva segítik a zsidókat. Ezt viszont a leghatékonyabban úgy lehet véghezvinni, ha Magda a tűvonalba áll. Ezért elkezd dolgozni Himmlernél, egy SS vezetőnél, hogy minél több információt szerezzen meg, amit felhasználva Tiedemannal titokban segíthetik a zsidókat.

A fal leomlott, Magda unokája pedig felkeresi azt a rejtélyes házat, amely láttán az érzelmek vihara cikázik át a nagyanyja arcán. Tudni szeretné az igazságot, hogy mi köze volt Magdának a zsidók elpusztításához, és miért birtokol egy olyan házat, amelyet az SS ajándékozott neki. Az igazság azonban bonyolultabb, és felkavaróbb, mint amire számít.

Gondolataim:

Ha az ember egy holokauszt témájú könyvet vesz a kezébe, akkor arra számít, hogy a hírhedt auschwitzi koncentrációs táborban játszódnak az események. Egészen mostanáig én is csak ilyen történetekkel találkoztam. Viszont a Berlin angyalaival megismerhetjük, hogy mi zajlott a "másik oldalon".

Magda a mindig nyugodt természetével elérte azt, hogy láthatatlan maradjon egy kihalt utcán is. Mert ugyan miben is mesterkedhetne egy SS vezető titkárnője? A legapróbb gyanú is felháborítaná Himmlert. Ezt kihasználva hosszú éveken keresztül próbált meg annyi zsidón segíteni, amennyin csak tudott. Szöktetés, hamis iratok, bújtatás. Bármi, csak menekülni tudjanak.

Csodáltam Magdát. A bátorsága, az elkötelezettsége rendkívüli. Mélységesen bántotta az emberek szeméből felé áradó megvetés, ő mégis hang nélkül tűrte, mert csak így tudta elérni a céljait.

A kötetet egyszerre volt könnyű, és nehéz olvasni. Tárgyilagos kifejezések, rövid párbeszédek jellemezték, azonban eddig csak azt ismerhettük a könyveinkből, ahogy a zsidók megérkeznek a koncentrációs táborokba, és ott milyen borzalmakon kell keresztül menniük. Most végigkövettük az odáig vezető utat, a tárgyalásokat, a számításokat, a terveket. Hogy lehetne a leggazdaságosabban megoldani? Ezért is volt olyan felkavaró olvasni ezt a kötetet. A zsidókat nem embereknek tekintették, hanem egy sötét foltnak, amitől meg kell tisztítani a világot. Nem számít, hogy idős vagy fiatal, férfi vagy nő, kamasz, vagy éppen újszülött csecsemő. Ha zsidó, mennie kell.

Magda unokája, Nina, forró fejű, lázadó fiatal. A nagyanyja szinte mindig el tudja simítani a kilengéseit, azonban amikor Nina Nyugat Berlinbe akar szökni, akkor a börtönt már nem tudja megúszni. Mindenki azt hiszi, hogy vígan éli világát Nyugaton. Amikor visszatér, eltökélt szándéka felkeresni Magda titokzatos házát, és megtudni az igazságot. A börtön megtörte, azonban még mindig forró fejű. Bár már képes mérlegelni a tettei következményeit, és képes előre is gondolkodni.

Nekem nagyon tetszett Nina és Magda karaktere is. Első ránézésre semmi közös nincs bennük, hiába rokonok. Az egyikük harsány, akinek folyamatosan meggyűlik a baja a hatóságokkal, a másikuk csendes, kétszer átgondolja hogy megszólaljon-e. Azonban nekem mégis hasonlóak voltak. Eltökéltek, ambíciózus nők, akik véghez viszik, amit a fejükbe vesznek. 

Megrázó, felkavaró történet volt. Ennyi borzalom, és még csak a töredékét ismerjük. 

Azoknak ajánlom, akik érdeklődnek a 2. világháborús események, illetve a holokauszt iránt.

"Én pedig újra és újra felteszem magamnak a kérdést, hogy mindent megtettünk-e?"

 

(kép és fülszöveg: www.moly.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr4917952658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása