Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Louise Fein: A Birodalom lánya

2023. július 16. - Szavak erdeje

d27be94f-9125-4800-ac03-0a7088106e8d.jpg 

Szerző: Louise Fein
Cím: A Birodalom lánya
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2021
Oldalak száma: 542
 

Fülszöveg:

A magas rangú náci tiszt kötelességtudó lányaként Hetty Heinrich szívesen eljátssza a szerepét a dicsőséges új Birodalomban. Ám amikor egy régi barátjáról, Walterről kiderül, hogy zsidó, összezavarodik. Soha nem gondolta, hogy a náci eszmékben, és bármiben, amiben valaha hitt, el tud bizonytalanodni, ám minél több időt tölt a fiúval, annál inkább felnyílik a szeme, és meglátja a valóságot. Walterre már kisgyerekként is felnézett, de kamasz lányként olyan vonzalmat kezd érezni iránta, amit nem tud elfojtani, és titkos szerelmi kapcsolatba kezd vele. Hetty nem tudja, kiben bízhat, és hová fordulhat, főleg, miután rájön, hogy valaki figyelte őket.
A fiatal szerelmesek arról álmodoznak, hogy vége lesz a háborúnak, és együtt tervezgetik a jövőjüket. De az antiszemitizmus növekvő dagálya elárasztja Németországot, így Hetty és Walter kénytelen súlyos, életre szóló döntéseket hozni.


"Nincs abban semmi rossz, ha az ember nem adja fel az álmait." 

Egy ajánlás miatt figyeltem fel erre a könyvre, és a Könyvhéten haza is jött velem. Nagyon köszönöm a Kossuth Kiadónak a kötetet.

Gondolataim a történetről:

Nehezen lendültem bele az olvasásba, mert bevallom, másra számítottam. Egy német kislány, Herta szemén keresztül követjük az eseményeket. Az apja SS tiszt, és egy újság szerkesztője. Hitler egyre nagyobb teret követel, mindenki isteníti. A kislány, aki még nem érti a körülötte zajló eseményeket, felnéz az ő Führerére. Amikor kiderül, hogy a bátyja legjobb barátja, Walter zsidó, akkor elbizonytalanodik. Ahogy idősödik, egyre több időt tölt a fiúval, habár a nézeteik nem egyeznek. Ahogy egyre erősebb érzelmeket kezdenek táplálni egymás iránt, úgy nyílik fel Hetty szeme is, és látja meg azt, ami mindvégig előtte volt. Mindent megtesz azért, hogy Waltert biztonságban tudja, azonban a háború egyre közeledik. Nehéz döntést kell meghozniuk mindkettejük élete érdekében.

Ahogy haladtam az olvasással, úgy szippantott magába a történet. Amennyire nem éreztem közel magamhoz az elején, úgy törtem darabokra a végén.

Az események az 1930-as években játszódnak, egészen a háború kitöréséig tanúi vagyunk a szereplők életének. A történet narrátora Hatty, aki még csak hét éves, amikor megismerjük. Bevallom, ő nagyon sokáig nem volt szimpatikus számomra. Nem mondanám elkényeztetettnek, megvolt benne a tenni akarás mások iránt, de mégsem került hozzám közel. Majd ahogy idősödött, és kezdte az érem másik oldalát is meglátni, úgy kezdtem én is megkedvelni őt. A szerző nagyon szépen ábrázolta az ő karakterfejlődését.

Szerintem senkit nem fogok meglepni azzal, ha azt mondom, hogy a kedvenc karakterem Walter volt. A maga egyszerűségével tűnt ki a "tömegből".

Megrendítő olvasmány volt, talán azért, mert gyerek szemszögből íródott. Látszott, hogy mennyire befolyásolhatóak a gyerekek, de az is, hogy az idő előrehaladtával mennyire meg tud változni a látásmódjuk, és a véleményük. De megemlíteném a felnőtt réteget is, illetve az írott sajtó hatalmát. Ami számomra a könyv különlegességét képezte, hogy a németek oldaláról látjuk Hitler uralmát, illetve ismerjük meg az ő véleményüket az 1930-as években történt eseményekről.

Engem a történet vége rázott meg leginkább. Borzalmas, amin keresztül kellett mennie a szereplőknek, és meg kellett hozniuk életük legnehezebb döntését. Egy megható, és szívszorító szerelmi történetet olvashattunk, ami egy olyan korban játszódik, amikor az életével fizet az, aki nem a "megfelelő" emberbe szeret bele.

Azoknak ajánlom ezt a történetet, akik nem idegenkednek a második világháborús eseményekről olvasni, és egy felkavaró, de mégis gyönyörű szerelmi történetre vágynak. Olvassátok el az író utószavát is.


Értékelésem: 4,5/5

Idézetek a könyvből:

"Egy kis humor néha elviselhetővé teszi az életet."

"Nem vagyok benne biztos, hogy valaha tudok még aludni. Folyton kísért, amit ma este láttam. Hogyan képesek emberek ilyesmit művelni egy másik emberrel? A természet kegyetlen, de ez a fajta brutalitás -  ez egyedül az ember sajátja."

"Olyan jó érzés segíteni. Nincs annál rosszabb, mint csak ülni tehetetlenül, mert valami hatalmas dologgal néz szembe az ember, amivel nem tud megküzdeni."


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

A Birodalom lánya (kossuth.hu)

 

#reklám
Fizetett partneri együttműködés a Kossuth Kiadóval! 

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr3618165284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása