Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Mit olvas a szerző? - Varga Gy. Brian

2023. február 13. - Szavak erdeje

Sziasztok!  

Nagyon sok interjú készül a hazai szerzőinkről, és a már megjelent, vagy készülőben lévő könyveikről. Én azonban nemcsak arra vagyok kíváncsi, hogy milyen történetekkel örvendeztet meg minket az író, hanem arra is, hogy ő milyen olvasmányokat részesít előnyben. Ezért felkértem néhányukat, hogy osszák meg velem az olvasási szokásaikat, kedvenc történetüket.

Varga Gy. Briannel beszélgettem. :)


gyuri_2.JPGKedves Gyuri!

Nagyon szépen köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésemet!

  • Kérlek mesélj néhány szót magadról!

Varga György vagyok, íróként eddig három könyvem jelent meg Varga Gy. Brian néven a NewLine Kiadó gondozásában. Könyvelőként dolgozom. Várbalogon élek, ahol a történeteim nagy része játszódik. Mivel ezt a környezetet ismerem a legjobban, erről tudok olyan hiteles leírásokat adni, amitől az olvasó úgy érzi, maga is itt van. Szeretem a kisvárosi vagy vidéken játszódó filmeket, történeteket, így számomra természetes volt, hogy a könyveimben ezt a hangulatot próbálom megteremteni. Az írás mellett pedig a legkedvesebb időtöltésem az olvasás.

  • Könyvmolynak vallod magad?

Teljes mértékben! Szinte nincs olyan napja az évnek, hogy ne fognék könyvet a kezembe. Hétköznap esténként lefekvéskor és ébredéskor mindig olvasok, hétvégén pedig kicsit többet.

  • Számodra mit jelent az olvasás?

Egyrészt kikapcsolódás, másrészt tanulás. Kizökkent a hétköznapi eseményekből, elrepít máshova, más városba, földrészre, évszázadba, sodródom a szereplőkkel, része vagyok az életüknek. Megismerem az akkori szokásokat, viseletet, és sok mindent, ami a történet cselekményének az idejében volt. Emellett más írók stílusáról, szóhasználatáról, fordulatairól is tanulhatok az aktuális olvasmányban.

  • Melyik volt életed első, meghatározó olvasmánya?

Gyermekként sok mesekönyvet olvastam, voltak klasszikusok, néhány darab a Disney-sorozatból, Benedek Elektől, de ami mégis meghatározó volt számomra, az Lucy Maud Montgomerytől az Anne-sorozat. Már akkor, tizenévesen teljesen elvarázsolt a szóhasználatával, ahogy a tájat leírta, ahogy a történeteit szőtte, és ahogy a teljesen hétköznapi eseményeket bámulatos finomsággal megfogalmazta.

  •  Egy hosszú nap után, amikor egy kis kikapcsolódásra vágysz, melyik zsánert részesíted előnyben?

Nincs kimondottan egyetlen zsáner, amit előnyben részesítek. Igaz, hogy egy szépirodalmi vagy klasszikus mű sokkal több figyelmet igényel, mint egy szórakoztató regény, de bármelyiket a kezembe veszem, függetlenül a napi eseményektől, mert mindegyik kikapcsol.

  • Mi alapján választasz olvasnivalót? Az aktuális hangulatod vezérel, vagy a közösségi médiában futó kihívások segítenek kiválasztani a következő könyvet?

Mindenképpen hangulat alapján. A polcomon sok olvasatlan könyv sorakozik, többféle zsánerben, úgyhogy válogathatok, és ahhoz nyúlok, amelyikhez éppen kedvem van. Néha olyan is előfordul, hogy egy korábban olvasott könyvet emelek le és olvasok el újra. A kihívások pedig éppen fordítva működnek nálam: nem azok inspirálnak egy-egy könyv elolvasására, hanem amikor kiválasztom a könyvet, megnézem, van-e hozzá kihívás, és ha igen, csatlakozom. 

  • Van 2023-as olvasási terved?

Természetesen! Bár az előbb említettem, hogy sok olvasatlan könyv sorakozik a polcomon, az év elején kitűztem célul Wilbur Smith Courtney-sorozatának az elolvasását. (Legalábbis az első harmadát, mivel a 7. rész után egy nagyobb időbeli ugrás következik, és a külföldi portálok szerint még várható oda 2-3 kötet, ami végül teljes mértékben összeköti a sorozat részeit és a szereplőket.) Ezen kívül idén szeretnék sort keríteni Steinbeck Édentől keletre című könyvére,Fábián Janka Emma évszázada című művére, és az Outlander-sorozat hetedik részére is.

  • Ajánlj nekem egy könyvet a kedvenceid közül!

Az egyik kedvenc szerzőm Nicholas Sparks, és tőle ajánlom A leghosszabb út című regényét. Sokáig a hatása alatt voltam, és amilyen vékonyka könyv, annyi érzelem, szeretet, szomorúság és remény van benne. Sparksnál ezek általában állandó kellékek, de ez a könyv valahogy mégis nagyon közel áll hozzám.

Nagyon szépen köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre!

Én is köszönöm, hogy itt lehettem!

Szerző elérhetőségei:

Facebook: Varga Gy. Brian írói oldala | Facebook

instagram: VargaGyBrian (@vargagybrian) • Instagram-fényképek és -videók

moly: VargaGyBrian ((4733) VargaGyBrian · Moly )

  • Az eddig megjelent köteteket keressétek a NewLine, Libri, Bookline és az Álomgyár webáruházaiban!

varga gy brian - Részletes keresés - NewLine Kiadó (newlinekiado.hu)
Varga Gy. Brian - művei, könyvek, biográfia, vélemények, események - 1. oldal (libri.hu)
Találatok: varga gy brian (bookline.hu)
Találatok | Álomgyár (alomgyar.hu)

Az én ajánlóimat pedig itt olvashatjátok:

Varga Gy. Brian: Két nap az élet - Szavak erdeje (blog.hu)
Varga Gy. Brian: A kék orchidea - Szavak erdeje (blog.hu)
Varga Gy. Brian: Hazamegyek karácsonyra / A karácsonyi levél - Szavak erdeje (blog.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr8318045238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása