Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Ellen Marie Wiseman: Philadelphia árvái

2023. november 07. - Szavak erdeje

d936cb21-df4c-437c-8975-aa42fdafc4d2.jpg 

Szerző: Ellen Marie Wiseman
Cím: Philadelphia árvái - Elveszett gyermekek a spanyolnátha árnyékában
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 475

Fülszöveg:

1918 ​ősze. A tizenhárom éves Pia Lange – egy német bevándorló család gyermeke – minél messzebbre vágyódik Philadelphia külvárosából, a túlzsúfoltság és a bevándorlóellenesség elől, ami miatt apja kénytelen volt bevonulni az amerikai hadseregbe. Ám amikor a város a háború végét ünnepli, súlyos és közvetlen veszély sújt le: kitör a spanyolnátha. Gyászszalagok és karanténjelzések tűnnek fel az ajtókon, a járvány áldozatai holtan rogynak össze az utcán, rettegő túlélők fehér maszkkal igyekeznek távol tartani a betegséget.

Amikor elfogy az ennivaló kicsiny albérletükben, amit otthonának nevez, Piának nem marad választási lehetősége: csecsemő öccseit hátrahagyva nekivág a karantén alá vont városnak, hogy élelmet szerezzen.

A megkeseredett Bernice Groves – akit emészt a gyász, mióta kicsi gyermekét elvitte a spanyolnátha – meglátja, amint Pia elhagyja az otthonát, és rájön, hogy a lány a testvéreit magukra hagyta. Ekkor megdöbbentő, egész életét megváltoztató döntést hoz. Sötét küldetése lesz családok szétszakítása, amikor azok épp a legsebezhetőbbek, és mindezt azért, hogy a város árváit és a bevándorló családok gyermekeit (a saját elképzelése szerinti) „igaz amerikaiakká” formálja.

Pia, miután összeesett az utcán, napokkal később egy ideiglenes kórházban ébred, és mindenáron haza akar menni. Ehelyett – hosszú és küzdelmes útjának első állomásaként – a St. Vincent árvaházba kerül. Az elkövetkező hónapokban, években Bernice a hazugságaival bármi áron elkendőzi az igazságot, így Piának szembe kell néznie saját szégyenével és félelmeivel, mindent kockára kell tennie, hogy végül győzedelmeskedjen az igazság – és a szerelem.

A St. Vincent árvái erőteljes, megrázó és felemelő történet szerelemről, állhatatosságról, és arról, meddig vagyunk képesek elmenni, hogy megvédjük azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van ránk.

 

"(...) a bonyolult helyzeteken úgy a legkönnyebb túljutni, ha eldöntjük, mi a következő lépés, és azt meglépjük."

Már a borító és a cím alapján sejthető, hogy ez nem egy könnyen emészthető olvasmány. Vártam a megjelenését, de féltem is tőle. Szerintem valahol éreztem, hogy a padlóra fog küldeni. Nem is tévedett a megérzésem. Nagyon szépen köszönöm a Kossuth Kiadónak a recenziós példányt.

Gondolataim:

Egy megrázó, szívet tépő történet. Volt, hogy gyorsabban haladtam vele, de olyan is előfordult, hogy le kellett tennem,  mert nem bírtam olvasni. 

A főszereplő egy tizenhárom éves német kislány, Pia, aki a szüleivel és iker öccseivel Philadelphiában él. A háború elszakítja az apját a családtól. 1908-ban azonban nemcsak a háború szedi az áldozatait, hanem a spanyolnátha is. Emberek ezrei halnak meg egyik napról a másikra. Az emberek rettegnek, gyászolnak, és nem merik elhagyni az otthonukat. Miután az élelem teljesen elfogyott, Pia nehéz döntést hoz. Az iker öccseit otthon hagyva elindul ételt szerezni, de az utcán összeesik, és napokkal később egy kórházi ágyon ébred. A testvéreiről semmit nem tud, szinte felőrli a lelkiismeret furdalás és a bizonytalanság, mert nem tudja, hogy élnek-e még a gyerekek. 

Bernice mondhatni beleőrült a gyászba, a saját haláláért imádkozik. Amikor látja, hogy Pia elhagyja a házat, olyan döntést hoz, ami elindít egy lavinát, és amivel családokat tesz tönkre. Elítéli a bevándorlókat, és úgy gondolja, hogy a gyerekeket meg kell szabadítani a szüleik ártalmas hatásaitól, igazi amerikaiaknak kell őket nevelni. 

Nem gondoltam, hogy ez a történet ilyen erős lesz. Két nézőpontból látjuk az eseményeket. Egyrészt Pia szemszögéből, másrészt Bernice szemszögéből követhetjük a történteket. Pia mély együttérzést, és szomorúságot váltott ki belőlem, Bernice vele ellentétben dühöt. A gyász olyan mélyen telepedett a lelkére, hogy elhitte saját magának azt, hogy amit tesz, azzal a hazáját szolgálja, és az teljesen jó. Abba nem gondolt bele, hogy ezzel családokat tesz tönkre. Nem értettem vele egyet, nagyon nem szerettem az ő karakterét.

Piát nagyon sajnáltam. Olyan fájdalmakat kellett átélnie, és olyan döntéseket kellett meghoznia, ami egy felnőttet is térdre kényszerítene, nemhogy egy tizenhárom éves kislányt. Alkalmazkodott a körülményekhez, de soha nem hagyta el a hite, mindent megtett azért, hogy a testvéreit megtalálja. 

Elképesztő ereje van ennek a könyvnek. Nemcsak a történelmi utalások, hanem a hit és a remény is fontos mozgatórugója. Mindezt egy tizenhárom éves kislány szemszögéből követhetjük, aki minden szalmaszálba belekapaszkodik, hogy visszataláljon a családjához. Még olvasni is megrázó volt, hogy miken kellett keresztülmennie, milyen fizikai, és szóbeli bántalmazásokat kellett elviselnie, ennek ellenére mégsem tört meg. Nagyon megszerettem az ő személyiségét.

Döbbenetes, és megrázó könyv volt, sok könnycseppet elmorzsoltam olvasás során. Történelmi fikcióról van szó, ami az 1918-19-es évben több ezer ember életét követelő járvány, a spanyolnátha pusztítását dolgozza fel. A könyv olvasását azoknak ajánlom, akik nem idegenkednek a nehéz témáktól.

Értékelésem: 5/5

Idézetek a könyvből:

"Mennyi csapást kell egy embernek elviselnie?"

"A lelke mélyén tudta, minden anya szereti a gyermekét, éppúgy gyászolnak ők is, nem számít, milyen nemzetiségűek, milyen fajúak vagy milyen vallásúak."

"Miért kell szenvedniük egyeseknek pusztán a szerencsétlen sorsuk, a körülményeik meg amiatt, hogy hová születtek."


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Philadelphia árvái (kossuth.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr7718250699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása