Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Richard Paul Evans: Noel naplója

2023. február 21. - Szavak erdeje

 image2_16.jpeg

Szerző: Richard Paul Evans
Cím: Noel naplója
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2022
Oldalak száma: 392

Fülszöveg:

„A ​kegyelem csak az őszinte szeretet. Minden egyéb csak ámítás.”

Hősünk megkapja a legnagyobb karácsonyi ajándékot, amit csak el tud képzelni: a lehetőséget, hogy átírja a múltat. A romantikus regényeket író sikeres szerző, Jacob Churcher nem járt a gyerekkori otthonában csaknem húsz éve. Amikor néhány nappal karácsony előtt egy ügyvéd felhívja, hogy tájékoztassa, az anyja elhunyt, és Jacobra hagyta a házát, a férfi visszatér gyermekkora színterére. Nemcsak azért, hogy elrendezze a hagyatéki ügyeket, hanem azért is, hogy megpróbáljon megbékélni a fájdalmas múlttal.

Amint Jacob régészként feltárja a lomok egyre mélyebb rétegeit, sok meglepő tárgyra bukkan. Többek között egy naplóra, amelyet egy Noel nevű személy hagyott hátra. A férfi nem emlékszik a fiatal nőre, aki az ő családjánál lakott a várandóssága idején.

Jacob váratlan vendéget is kap. Rachel az anyját keresi, aki lemondott róla harminc évvel ezelőtt. Mindketten arra vágynak, hogy megértve a múltat, átírhassák a jövőjüket, ezért közösen kezdenek kutatni Noel után. Eközben sokkal több mindent találnak, mint amit valaha is képzeltek volna. Többek között irgalmat, megbocsátást és esélyt a szerelemre.

Öltöztesd vele díszbe a lelked!

 

"Az igazi szeretet kegyelem. Minden egyéb csak ámítás."

Két dolog miatt figyeltem fel erre a könyvre. Egyrészt a borítója, ami elképesztően gyönyörű! Másrészt a címe. Noel naplója. A kisfiam is Noel, és úgy éreztem ez egyértelmű jel arra, hogy nekem el kell olvasnom ezt a kötetet. Még akkor is, ha a könyvben szereplő Noel nőnemű. :) Nagyon szépen köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak a recenziós példányt.

A történet röviden:

Jacob híres író, emberek milliói rajonganak a műveiért. Karácsony előtt egy telefonhívást kap egy ügyvédtől, aki közli, hogy az anyja elhunyt, és rá hagyta a házát. Kamasz kora óta először hazautazik, és meglepődve látja a házban felhalmozott kacatokat. Ahogy takarítja a házat, úgy tér vissza a múltba, azokhoz a sérelmekhez, amelyeket hosszú éveken keresztül hordozott magában. Azonban váratlanul megjelenik a házban egy fiatal nő, aki az anyját keresi. Kiderül, hogy Noel abban a házban dolgozott és lakott, ahol Jacob felnőtt. Ketten együtt kezdik el keresni a nőt, azonban a közös munka során felszínre kerülnek rég eltemetett érzelmek, megválaszolásra váró kérdések. 

Gondolataim:

Rendhagyó módon most a filmet hamarabb megnéztem, mint hogy elolvastam volna a könyvet. Viszont a film végéről nekem hiányzott valami. Nem éreztem befejezettnek. Amikor a könyv végére értem, akkor éreztem csak azt, hogy le lett zárva a történet, ezért tetszett jobban a filmnél.

Ha valaki ránéz a kötetre, akkor a terjedelme elriaszthatja. Viszont hiába magas az oldalszám, nagybetűvel van írva, a történet is viszi magával az olvasót, emiatt nagyon gyorsan lehet vele haladni. 

Ez egy léleksimogató karácsonyi történet, ami igazából mégsem a karácsonyról szólt. Két megtört ember egymásra találásáról szólt, akik nagyon sok megpróbáltatás, nagyon sok szenvedés, testi és lelki bántalmazás után találkoztak. Kedves történet volt, örömmel merültem el benne, élveztem minden sorát. Kedveltem a szereplőket is, viszont sajnáltam is őket. Amikor a legnagyobb szeretetre, támogatásra lett volna szükségük, akkor hagyták el őket. Két megtört lélek köszön vissza a sorok közül.

Bevallom, néha nehéz volt olvasni a házban játszódó jeleneteket. Ahogy Jacob takarítja a szobákat, dobja ki a feleslegessé vált dobozokat, és a felhalmozott kacatokat, úgy tisztul az ő lelke is, és minden egyes kidobott szeméttel együtt távoznak a sérelmek is. Ahogy megtisztul a ház, megtisztul az ő lelke is, képes lesz a jövőbe tekinteni, és képes lesz a megbocsájtásra.

Noel naplóbejegyzései is könnyeket csaltak a szemembe. Talán számomra nehezebb volt olvasni, mint a fő eseményszálat követni. Fiatal volt, hozott egy döntést, emiatt mindenki elfordult tőle, és olyan dologra kényszerült, amit nem akart megtenni. Az ő szenvedését is átérzi az olvasó a naplóban megfogalmazott gondolatain keresztül.

Egy szívmelengető, megható történet volt, szeretettel ajánlom mindenkinek.

Értékelésem: 5/5

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Richard Paul Evans: Noel naplója (konyvmolykepzo.hu) 

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr7218050152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása