Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Rebecca Miller: Pippa Lee négy élete

2023. május 22. - Szavak erdeje

dc655007-8b2a-42ec-a2e8-809c6125f974.jpg 

Szerző: Rebecca Miller
Cím: Pippa Lee négy élete
Kiadó: Park Könyvkiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 284

Fülszöveg:

Pippa Lee tizenhat éves lány, akit gyógyszerfüggő anyja időnként cumisüvegből etet. Pippa Lee New York-i démon, aki elmerül a szado-mazo világában. Ugyanő a tökéletes háziasszony, a vacsorapartik királynője. S aztán egy nyugdíjas közösség alvajáró tagja.

Egy asszony több életét kísérhetjük végig Rebecca Miller nagysikerű regényében, amelyből maga a szerző rendezett (a Berlinale világpremierje után nálunk is látható) filmet, világsztárok sorával a főbb szerepekben.

 

„Mintha érezném, amit érzel. Ha szomorú, ideges vagy jókedvű vagy. A testemben, az ujjaimban érzem.”


Nagyon figyelemfelkeltő volt a könyv címe, ezért is esett erre a választásom. Kíváncsi voltam arra, hogy ki is az a Pippa Lee. Nagyon szépen köszönöm a Park Könyvkiadónak a recenziós példányt.

Gondolataim a történetről:

Viszonylag gyorsan haladtam az olvasással, pedig nem volt egy könnyű történet a témáját tekintve. Viszont a szövegezése, és a szerző stílusa nagyon gördülékeny volt.

Ahhoz, hogy könnyebben nyomon tudjuk követni Pippa életének alakulását, a szerző 4 nagyobb egységre bontotta a kötetet. Az első részben a háziasszonyt és családanyát látjuk, aki a férjével túl van egy költözésen, a gyerekei már felnőttek, a családfő már 80 éves. Éli a mindennapjait, úgy gondolja a házassága tökéletes.

A második részben Pippát kamaszként látjuk egy vallásos családban, ahol az anya gyógyszerfüggő, és az apja sem egy minta lelkészként viselkedik. A családi modellt viszi tovább a lány is, aki nem veti meg a tabletták okozta bódultságot.

A harmadik rész már rövidebb, itt ismét a könyv elején megismert Pippát és a férjét látjuk, viszont egy kevésbé boldog családi kép bontakozik ki a lapokon. A kártyavár már megremegni látszik, és ahogy közeledünk a történet vége felé, úgy dől össze gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra.

A kötet zárásaként elérkezünk a negyedik blokkhoz, ami egy kis részét foglalja el a történetnek. Én ebben a részben láttam meg az igazi Pippát, akivé már korábban válnia kellett volna.

Ahogy azt látni is lehet, nagyon összetett a könyv. Nekem a felépítése nagyon tetszett, egymásra épültek a nagyobb fejezetek, de mégsem Pippa kamaszkorától indul a történet. Ahhoz, hogy megértsük az első nagyobb blokkban leírtakat, - gondolok itt arra, hogy miért választott egy több évtizeddel idősebb férjet magának, mi az oka az alva járásnak – ahhoz kell a második nagyobb fejezet. Kapunk egy képet, amit részletesen megmagyaráz a szerző.

Van egy rész a könyvben, ami nagyon megfogott:

„…a félreértések és helyreigazítások e láncolatában minden lány helyre akarja hozni azt, amit az anyja elrontott, de közben átesik a ló másik oldalára. Családi átok ez, még csak nem is különleges.”


Sok minden van ebben a mondatban, ami választ adhat arra, hogy kicsoda valójában Pippa Lee. Ő azt látta egész életében, hogy az anyja görcsösen helyre akarja hozni az ő anyja által elkövetett hibákat, és elkerülni azt, hogy maga is utána csússzon a verembe. Ez annyira lekötötte minden erejét, hogy nem foglalkozott azzal, ez milyen hatással lesz a gyerekeire. Különösen a lányára, aki ezt a családmodellt látja maga előtt. Okkal merült fel benne a kérdés, hogy ez az ő sorsa? Ez az ő útja? Végigsétálni ugyan azon, amin az anyja? Ez a trauma választ adhat a későbbi döntéseinek megértéséhez.

Több évtized eseményei játszódnak le a lapokon, ahol a mindennapi élet boldog pillanatait és nehézségeit követjük nyomon. Születés, halál, öngyilkosság, nehéz döntések, új lehetőségek, továbblépés, újrakezdés, és még sorolhatnám. Ezek nagy része a mi életünkben is jelen van. Ezeket a szerző tárgyilagosan tárja az olvasó elé, nem dramatizálja túl, nem alkot véleményt. A kötet elején látunk egy legalább 30 év korkülönbséggel létező házasságot, majd később megtudunk részleteket is. A szerző hagyja, hogy a tények ismeretében, Pippa megismerésében az olvasó döntsön. De felmerül a kérdés, hogy valóban megismertük Pippát? Ő 50-en túl, egy nyugdíjas közösségben ismeri-e egyáltalán saját magát?

Nagyon sokat lehetne beszélni még erről a könyvről. Nektek mi a véleményetek róla? Mi a véleményetek Pippa döntéseiről?

Értékelésem: 4,5/5

Idézetek a könyvből:


"Akit eddig szerettem, mindre bajt hoztam, sőt arra is, akit csak mellém sodort az élet. Miért higgyem, hogy a házastársammal máshogy lesz?"


"Gyermekeim végtagjai mint gyökérzet nőttek körém - a részükké váltam. Akarni kezdtem mindazt, amiről úgy gondoltam, szükségük van rá."


"- Miért imádkozol?

 - Azért, hogy jó legyek." 

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Könyv: Pippa Lee négy élete (Rebecca Miller) (libri.hu) 

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr2018124932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása