Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Lontai Léna: Magányos cédrus

2023. augusztus 18. - Szavak erdeje

image0_87.jpeg 

Szerző: Lontai Léna
Cím: Magányos cédrus
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 320

Fülszöveg:

Bárki válhat hajléktalanná, de kevesen tudnak kijönni belőle.

Ernő egy kisközség cigánytelepén született, és megváltás volt számára, amikor csecsemőként egy gyermekotthonba került. Az intézetben szerették, igaz értékeket ültettek el benne, ám a család anyagi előnyt keresve visszakövetelte magának a fiút.

Apja embertelenül és kegyetlenül bánt vele, ezért Ernőt viharos örvényként szippantotta magába a hajléktalanság. A fiú egy ideig átengedte magát ennek a sodrásnak, de aztán minden erejével küzdött azért, hogy felszínre jöjjön. Csakhogy szembesülnie kellett azzal, hogy az elé tornyosuló akadályok meghaladják az erejét…

Vajon sikerülhet egészséges emberként talpra állnia egy hajléktalannak? És ha igen, milyen áron?

Lontai Léna regénye egy mély és elgondolkodtató történet, amit ismét a valóság formált olyan igazzá. Egy olyan világba csöppenhetünk bele, amelyről oly keveset tudunk, és sokszor inkább tudomást sem veszünk róla.

 

"(...) a jókor mondott megfelelő szavak szárnyakat adhatnak." 

Már azóta kerülgetem ezt a könyvet, mióta megjelent. Lontai Léna első megjelent regényét olvastam, és a stílusa, írásmódja levett a lábamról. Nagyon köszönöm az Álomgyár Kiadónak, hogy elküldte nekem ezt a kötetet, és elolvashattam.

Gondolataim a történetről:

Nehezen találom a szavakat. Egy pár napja fejeztem be a könyvet, de még mindig a hatása alatt vagyok, teljesen letaglózott. Hihetetlen, hogy mennyi minden történhet egy emberrel élete során, hányszor képes talpra állni, ha akar, és hogy mennyire számít az, hogy milyen családba születik bele, és kik veszik körül.

A könyv főszereplője Ernő, akinek már az élete első heteiben sem volt könnyű dolga. A nem megfelelő életkörülmények miatt kiemelték a családból, és egy gyermekotthonba került. Eltelt 9 év, mikor megjelentek a vér szerinti szülei, és úgy gondolták, akkor most hazaviszik. Viszont ezután sem lett könnyebb Ernő élete, sőt. Sorozatos szökései sem javítottak a helyzetén, míg egy nap gondolt egyet, felült a vonatra és meg sem állt egészen Budapestig. Hajléktalanként élte mindennapjait, de eltökélt célja volt kitörni ebből az örvényből.

Egyszerűen nem akarom, nem tudom elhinni, hogy ennyi borzalom megtörténhet egy emberrel a 2000-es években. Nem 100 évvel ezelőtt járunk, hanem néhány évvel ezelőtt, Magyarországon. Ahol mindent az előítélet ural, ahol egyik napról a másikra válhatsz hajléktalanná, ahol a megélhetés is küzdelmek sorozata.

Nagyon sajnáltam Ernőt, de meg is kedveltem. Ritka az, hogy valakiben ennyi élni akarás legyen úgy, hogy összecsapnak a feje felett a hullámok. És itt most nem arra gondolok, ami miatt az emberek többsége panaszkodik. Nos kérem szépen, példát lehet venni Ernőről. Láttatok már ápolt és tiszta hajléktalant? Ernőnek a legfontosabb a tisztaság, és hogy legyen fedél a feje felett. Kirabolják, megverik, de feláll, keres munkát, és tovább gyűjti a pénzt egy rendes élethez.

Komolyan, minden elismerésem az övé.

Nagyon gyorsan lehet haladni a könyvvel, pedig tényleg rengeteg borzalmas élethelyzet van benne. Lontai Léna írásmódja és írói stílusa magával ragadó, ha egyszer elkezdi olvasni az ember a könyvét, nem tudja letenni. Beszippantja, és általa teljesen kizárja a külvilágot, még úgy is, hogy a történeteit az élet írja.

Tanulságos történet volt, és úgy gondolom, hogy nagyon sok embernek a javára válna, ha elolvasná. Talán másképp viszonyulna az embertársaihoz. 

Ahogy haladtam előre a történetben, még a vége felé sem tudtam megnyugodni, nem tudtam hátradőlni, hogy most már minden rendben lesz, mert ahogy Ernő élete is mutatja, az élet kiszámíthatatlan. Viszont a benne lakozó emberség, és a másokon való segíteni akarás vissza adta a hitet az emberekbe. Ő akkor is adott, amikor semmije nem volt.

Egy letehetetlen fejlődés -, és lélektani regényt tartottam a kezemben, amin keresztül végigkísérhettük egy roma hajléktalan életét. Csak ajánlani tudom mindenkinek! Tanuljatok Ernőtől.


Értékelésem: 5/5

Idézetek a könyvből:

"A hála olyan talaj, amiben az öröm könnyen kivirágzik."

"A hála nem törli el a bánatot, de kioltja a negatív gondolatokat."

"Egy anyának és a kisfiának a szíve között csodaszál szövődött a pici születésekor, amit senki sem tud elszakítani."


A könyvet innen tudod beszerezni:

Magányos cédrus | Álomgyár (alomgyar.hu) 

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr4718192757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása