Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Inga Lindström: Partvidéki szél

2023. október 17. - Szavak erdeje

image0_99.jpeg 

Szerző: Inga Lindström
Cím: Partvidéki szél - Szerelmi történetek Svédországból
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 350
 

Fülszöveg:

A lélegzetelállítóan szép és tiszta svéd táj szolgál három szenvedélyes szerelmi történet – A döntés nyara, Sandbergen varázsa, Hétvége Söderholmban – színhelyéül.

A nagyvárosban karriert építő, sikeres nők vidéki környezetben szembesülnek fojtogató magányukkal és felszínes emberi kapcsolataikkal. Meglepődve tapasztalják, hogy a szívélyes fogadtatás, a közösségi élmény, a valahová tartozás érzése gyógyít – éppen úgy, mint a hegyek, tavak, erdők megnyugtató közelsége.

A szerelem váratlan ajándékként érkezik az elcsendesülésbe, de a múlt árnyéka és a jelen kihívásai nehezítik az elfogadását. Nehéz út vezet a beteljesülésig, és csak azok járhatják végig, akik nem félnek a változástól, és akik a jövőbe vetett hittel lépnek rá.

 

Nagyon régen olvastam olyan könyvet, amiben több, egymástól különálló történet szerepelt, ezért amikor megláttam, hogy a Kossuth Kiadónál előkészületben van a Partvidéki szél, ami 3 romantikus történetet tartalmaz, egyből felcsillant a szemem. Ráadásul Svédországban játszódnak, így tökéletesen beleillik abba a tervembe, hogy olyan könyveket olvassak, aminek Európa különböző országai szolgáltatják a helyszínt. Erről bővebben itt otvashattok: Járjuk be a könyvekkel Európát - Szavak erdeje (blog.hu)

Nagyon köszönöm a Kossuth Kiadónak a recenziós példányt.

A döntés nyara

"A boldogság csak egy pillanat. Ha boldognak érzed magad, ragadd meg a pillanatot!"

Valerie sikeres ügyvéd, aki egyedül neveli a fiát. Az apját soha nem ismerte, az anyja nem beszélt róla. A nő elérkezettnek látta az időt, hogy a nagyvárosból vidékre költözzön, és a fiával új életet kezdjenek. Hamar beilleszkednek, azonban a feléjük irányuló figyelem és kedvesség egy idő után kezd feltűnő lenni Valerie számára. Érzi, hogy valamit titkolnak előle, az igazságra azonban egyáltalán nincs felkészülve. 

Aranyos történet volt, gyorsan lehetett vele haladni, viszont helyenként nekem már nagyon szappanoperás volt. Az első gondolatom az volt, ahogy olvastam, hogy ez olyan, mint egy tündérmese, ugyanis a való életben olyan nincs, hogy minden egyszerre tökéletes, és körbelengi a rózsaszín felhő. Tökéletes munka, tökéletes család ami a semmiből kerül elő, tökéletes helyszín, hirtelen fellobbanó szerelem. Lasse karaktere számomra nem tűnt hitelesnek. Egy kamasz fiúról beszélünk, akinek a viselkedése és a gondolkodása már-már az idősebb korosztályt idézi. Nem volt rossz történet, de nem ez lesz a kedvencem a három közül.


Sandbergen varázsa

"Az ember nem tehet úgy, mintha mi sem történet volna az előző éveiben. Előbb, vagy utóbb utóléri az embert a múltja."

Magnus elismert pék, valamint a kis településük polgármestere. Csalódásba fulladt kapcsolata után kerüli az érzelmeket. Szenvedélye a hajózás, de arra nem számít, hogy egy pihenésnek szánt útja során egy eszméletlen nőre bukkan a tenger menti sziklákon. Az ismeretlen nőnél nincsenek iratok, és nem emlékszik semmire a kilétével kapcsolatban. Magnus felajánlja segítségét, amíg az emlékei visszatérnek, vagy a rendőrség meg nem tud valamit róla. Ideiglenesen Luciának szólítja. A lányt teljesen megbabonázza Magnus péksége, ahol úgy mozog, mintha egész életében ezt a szakmát gyakorolta volna. A múltja azonban előbb-utóbb utoléri, és nehéz döntés elé állítja.

Ezt a rövidke kis történetet nagyon szerettem. Kellemes hangulatot árasztott, kikapcsolt, az egész környezet idilli volt. 100 oldal az egész, tehát nagy bonyodalmakra nem kell számítani, de van benne szerelem, családi viszály, rejtély, és nagyon sok illatozó pékárú. Megszerettem a szereplőket is, bár a történet hölgy tagjai időnként elég hisztisek tudtak lenni. De ennek ellenére jól esett olvasni. Viszont egy jó tanács: garantált éhséget okoz a történet. :)

Hétvége Söderholmban 

"Csodás érzés lehet, ha az ember tudja, hogy a megfelelő helyen van."

Lena példaképe a főnöke. Karrierista, mindent megtesz azért, hogy minél sikeresebb legyen a szakmájában, és pont ezért alíg várja, hogy New Yorkban kezdjen új életet. Egy prezentáció miatt azonban kénytelen vidékre utazni a főnökével, Kristinaval. Ott megismeri Sörent, aki a segítségére lesz, és megmutatja neki milyen is a vidéki élet. Az ott töltött napok viszont elbizonytalanítják a nagyváros nyüzsgésével kapcsolatban. A soha nem alvó nagyvárosi, vagy a csöndes vidéki élet lenne az, amire igazán vágyik?

Ez a történet váltotta ki belőlem a legtöbb érzelmet. Kedves, kis romantikus sztori volt, viszont bizonyos eseményeknél nagyon dühös voltam. Kristina fényűző életet él, megszokta, hogy minden úgy történik, ahogy azt ő kitalálja. Nem foglalkozik senkivel, csak saját magával. Éppen ezért volt számomra olyan dühítő az ő karaktere. Minden lelkiismeret furdalás nélkül gyalogolt bele mások lelkébe, és az sem érdekelte, hogy egy több évtizedes házasságot tesz tönkre. A fia is nagyon irritált, a nem-et ő sem tudta elfogadni.
A tájleírásokat viszont nagyon szerettem. De most őszintén, emelje fel a kezét, aki tudna a munkára figyelni a víz partján, ahol körbeveszi a csend, a természet és a nyugalom? :)


Összegzés:

Nekem kellemes kikapcsolódást nyújtott ez a három rövidke történet. Egy gyönyörű, hangulatos környezetbe invitálta a szerző az olvasóját, és hiába nem tartalmaztak mély mondanivalót a történetek, mégsem bántam meg, hogy elolvastam. Elképzeltem, ahogy Svédország vidéki kis faluiban sétálok, és éreztem, hogy átjár a nyugalom. Elmúlt a mindennapok zűrzavara okozta feszültség, és csak vittek magukkal az események.

Rövid történetekről van szó, ezért a bennük szereplő események is nagyon gyorsan történnek. Ha tehát valaki a lassan kibontakozó szerelmi szálakat, vagy a nagy csattanót várja, az valószínűleg csalódni fog ebben a kötetben. Aki viszont kevés szabadidővel rendelkezik, de könnyen emészthető, gyorsan olvasható és nagy drámáktól mentes romantikus történetre vágyik, bátran vegye a kezébe a Partvidéki szél című kötetet.

Ami nekem abszolút kedvenc, az a kötet végén szereplő néhány oldalas receptgyűjtemény. Aminek különösen örülök, hogy az elkészítésükhöz nem kell mesterszakácsnak lenni, és nem kell három országgal arrébb utazni, hogy be tudjuk szerezni a hozzávalókat. Biztos, hogy ki fogok próbálni belőle néhány receptet. :)

Van viszont negatívum is, amit meg szeretnék említeni. Tapasztaltam néhány hibát a szövegben. Név elírás, mondat ismétlés, elütések. Ezek egy kicsit megakasztották az olvasást, és emiatt nem tudok 5 csillagot adni a könyvnek. De ezeket a hibákat leszámítva gyorsan olvasható, könnyen érthető történetek voltak, én két este alatt el is olvastam őket. :)

Köszönöm szépen a lehetőséget a Kossuth Kiadónak.

Értékelésem: 5/4

Idézetek a könyvből:

"Az olvasással művelődik az ember."

"Jó érzés örülni annak, ami éppen van."

"Hát ilyen az élet vidéken - (...). Mindannyian kedvesek és segítőkészek vagyunk."


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Partvidéki szél (kossuth.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr4418232707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása