Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Clémence Michallon: A csendes bérlő

2023. október 29. - Szavak erdeje

c1765481-eabc-45b2-9e13-0a57c13b4341.jpg 

Szerző: Clémence Michallon
Cím: A csendes bérlő
Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 436
 

Fülszöveg:

Rendelkezik ​feletted. Az életed felett. De te nem adtad fel. És csak egyetlen esélyed van.
Aidan Thomas mintapolgár. A szűkszavú, csendes férfi mindig ott van, ha segíteni kell, mindent megjavít, mindenkinek gondját viseli. Szerető férj és gyengéd családapa, aki hasznos és népszerű tagja a közösségnek.
Aidan Thomas egy szörnyeteg. De ezt csak egyvalaki tudja.
A fiatal nő, akit Aidan Rachelnek hív, öt éve él egy fészerbe zárva. A férfi gyakran éhezteti, rendszeresen megerőszakolja, válogatott módszerekkel kínozza. Rachel mégsem tört meg. Alkalmazkodik a körülményekhez, igyekszik elhitetni fogvatartójával, hogy mindenben alárendeli magát az akaratának, de titokban abban reménykedik, hogy egy nap kiszabadulhat. Amikor a férfi megözvegyül és lányával el kell hagyniuk régi otthonukat, Rachelt is magával hurcolja. Hogy lánya, Cecilia ne fogjon gyanút, Aidan az albérlőjükként mutatja be a titokzatos nőt, aki csak a közös étkezések alkalmával hagyja el nagy ritkán a szobáját. Vajon közel az idő, amikor Rachel végre újra szabad lehet? Elég türelmes bír maradni, amíg elérkezik a megfelelő alkalom? És Cecilia vajon az ellenség vagy a szövetséges szerepét játssza majd, amikor fény derül Rachel valódi kilétére?

 

"Valamit tudni kell a szeretetről: meggyengíti az embert." 

Könyvelem Csaba #rettegŐsz kihívásának október havi közös könyvét választottam a 6. pont teljesítéséhez. Eddig teljesen ismeretlen volt számomra ez a történet, ha Csaba nem választja közös könyvnek, akkor valószínűleg nem is kerül a kezembe. Ami nagy hiba lett volna.

Gondolataim a történetről:

Ez micsoda egy könyv volt. Teljesen másra számítottam, mert bevallom a fülszöveg kicsit megtévesztett. Egy hátborzongatóan nyomasztó könyvre számítottam. Nyomasztó is volt, viszont máshogy, mint amit vártam. Alíg bírtam letenni, rekord idő alatt a végére értem.

A főszereplőnk Aiden Thomas, aki mintapolgár, kedves, mindenki számíthat rá, segít ahol tud. Szerető férj, gondos családapa. Amikor elhunyt a felesége, egyedüli szülőként küzd meg a gyereknevelés nehézségeivel.
Ugyan ez az Aidan Thomas egy sorozatgyilkos, aki egy ártatlan nőt tart fogva a fészerben, erőszakolja és kínozza meg. Amikor költözni kényszerülnek, akkor magával viszi a foglyát, és az egyik üres szobában szállásolja el, mint "albérlőt". Mindent eltervezett, és megszokta, hogy az irányítása alatt tart mindent. Rachel szabadulni akar, de ott van Cecilia is, Aidan lánya, akiben szeretne megbízni, de nem tudja, hogy ez mennyire lenne ésszerű döntés.

Ez a könyv egyszerűen zseniális. Minden oldalán pattanásig feszültek az idegeim. Lassan építkezik, nem vágunk bele az események közepébe. Ezáltal a szerző megteremti az alap hangulatot. Az írásmódja sem mindennapi, ugyanis leginkább Rachel az elbeszélő, aki E/2-ben meséli el a történetét. Az olvasónak olyan érzése van közben, hogy a könyv főszereplője ott ül előtte, csak ők ketten vannak, hallgatja azokat a borzalmakat, amiket Rachelnek át kellett élnie, és a nő megosztja vele azokat az érzéseket, amelyek az 5 éves fogsága alatt a társává váltak, bekúsztak a bőre alá, és soha nem hagyták magára.

Aki tehát arra számít, hogy hullanak a fejek, és folyik a vér, az valószínűleg csalódni fog ebben a történetben. Aiden brutalitása,  és kettős személyisége is megjelenik, de leginkább Rachel fogsága alatt megélt érzelmeken van a hangsúly. 

A lapokon megszólalnak Aidan korábbi áldozatai is. Elmondják a történetüket, és mesélnek a gyilkosukról. Valamint nyomon követjük a Rachelben végbement változásokat is. Öt évig egy sötét fészer volt az "otthona". Miután kiszakították a megszokott életéből, elszakították a családjától, barátaitól, ezt a sötét zugot kellett megszoknia, és minden nap remélni, hogy nem az lesz az utolsó életben töltött napja. Majd ismét kiszakítják ebből a közegből, visszahelyezik egy olyan életbe, amiben asztalnál történő étkezés, emberi interakciók, és kényelmes matrac veszi körül. Viszont neki tartania kell magát a jól begyakorolt szöveghez: a neve Rachel, és nincs semmije, csak az, amit Aidantől kapott. 

Az ember egy thriller kötetben nem számít romantikára, azonban a lapokon mégis megjelenik. Emily egy bár tulajdonosa, ahol heti kétszer megfordul Aidan is. Nem sokat beszélgetnek, viszont ennek ellenére a lány fülig szerelmes lesz a családapába. Az elején nekem úgy tűnt, hogy a lány magára a szerelem érzésére vágyik, de ahogy haladunk előre a történetben, egyre inkább azt látjuk, hogy Aidan személyisége, amit a külvilág felé mutatott úgy hat az emberre, mint a fény a lepkére. Emily sem látott a színfalak mögé.

A kötet lassú folyású, nyomasztó, és biztos vagyok benne, hogy még sokáig velem marad ez a történet. Az utolsó oldalak pedig... Á, még most is végigfut a hideg a hátamon, ha eszembe jut. A pszichológiai thriller kategóriában kiemelkedő alkotás. Csak ajánlani tudom.


Értékelés: 5/5

Idézetek a könyvből:

"Nem valami törékeny holmi vagy. Tudod mi vagy: letudni való feladat. Megoldandó probléma."

"Ha már menned kell, utoljára még látni akarod a fákat. Kell a gyökerük, hogy támaszra találj, a susogó leveleik, hogy édes álomba ringassanak."

"Sokkal könnyebb átevickélni az életen, ha mások kedvelnek."


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Könyv: A csendes bérlő (Clémence Michallon) (libri.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr4118243569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása