Könyvekről őszintén

Szavak erdeje

Szavak erdeje

Minna Lindgren: Visszatérés az Alkonypagonyba

2023. május 15. - Szavak erdeje

image0_81.jpeg 

Szerző: Minna Lindgren
Cím: Visszatérés az Alkonypagonyba
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 384

Fülszöveg:

A ​három grácia, Siiri, Irma és Anna-Liisa visszatérnek átmeneti menedékszállásukról a felújított Alkonypagony Idősotthonba, amely a jövő gondozási koncepciójának, a monitorozott ápolás kísérleti projektjének központjává vált. Ápolókra immár nincs szükség. A padlóba épített érzékelők jelzik, ha elesnek az öregek, az okosnadrágok valós időben tesznek jelentést a tartalmukról, az étel pedig nyomtatóból jön.

Kisebb-nagyobb galibákat okoz, hogy a lakók és a masinák egyáltalán nem ugyanazt a nyelvet beszélik. Az öregeken kívül csak az új tulajdonos önkéntesei maradtak az otthonban, akik a betegápolás helyett a lélek e világi és túlvilági jólétéről gondoskodnak.

Míg az öregek az egészségügyi ellátást biztosító okosfalakkal perlekednek, Anna-Liisát maga alá temetik a pénzügyi problémák, az új szektavezető tulajdonos pedig kevésbé toleráns az Alkonypagony lakóival, így Siirinek és Irmának ismét lépnie kell. Kalandjaikon keresztül örökösödési viták, manipulatív szekták és az automatizált adatfeldolgozás elképesztő világába csöppenünk. Talán az Alkonypagony napjai meg vannak számlálva…?

 

"Semmi nem egyszerű! Sem az élet, sem a halál, a vallás meg pláne nem."


Nagyon vártam már ennek a résznek a megjelenését, mert kíváncsi voltam, hogy mi fogadja a kedvenc nagyijaimat a felújított Alkonypagonyban. Köszönöm szépen a Kossuth Kiadónak a recenziós példányt.

Gondolataim a történetről:

Az első rész után ez a kötet volt az, amelyik a legtöbb és legszélsőségesebb érzelmet tudta kiváltani belőlem. Éreztem elkeseredettséget, örömöt, bánatot, a legabszurdabb helyzetekben hangosan felnevettem, majd nem sokkal később sírtam. Ez így váltakozott az egész könyv olvasása során. 

Nagyon megszerettem a szereplőket. A morbid humoruk elképesztő, a személyiségük magával ragadó, emiatt is nehezemre esik elengedni őket. Még a könyv utolsó mondataiból is árad belőlük a jókedv.

Hosszú idő után Siiri, Irma és Anna-Liisa visszaköltözhet az Alkonypagonyba. Azonban a nyugodt mindennapok reménye szertefoszlik már abban a pillanatban, hogy beteszik a lábukat az otthonukba. A személyzet robotokra cserélődött, a házi kosztot automata által előállított valami váltotta fel, a csendes pihenést pedig az okosfalak által hirdetett bibliai idézetek. Minden automatizált, mindenhol kütyük, minden mér valamit. Ha mindez nem lenne elég, akkor egy szekta is a nyakukra jár, akik adomány címszó alatt az utolsó cseppig ki akarják zsigerelni szegény öregeket. Arról már szinte említést sem akarok tenni, hogy mi történik akkor, ha áramszünet lesz egy kütyük által uralt idősek otthonában.

Ahogy olvastam a könyvet egyrészt dühös voltam, mert felmerült bennem a kérdés, hogy aki már leélt 90+ évet az életéből, tényleg erre lenne szüksége, hogy minden automatizált legyen körülötte? Mert így egyszerűbb - mondták mások. Igen, egy 30 évesnek, aki már ebbe született bele. Annyira sajnáltam szegény nagyikat, mert az egész napjuk egy küzdelem volt, mert még azt is meg kellett tanulniuk személyzet hiányában, hogy az ételnek nevezett izét kidobáló automata hogyan működik. Ennek ellenére mégis mindenben meglátták a pozitívat! Tényleg mindenben, még a halálban is.

A történetvezetés és az írásmód hozta az előző kötetek színvonalát. A történet egy olyan valósághű jövőképet fest, ami nemcsak a szereplőket érint, hanem sajnos minket is fog. 

Hogy kinek ajánlom ezt a sorozatot, és ezt a részt különösen? Őszintén, mindenkinek! Mert sajnos egy olyan jövőt fest le, ami mindannyiunkra vár, ha nem változik a világ forgása. 


Értékelésem: 4,5/5

Idézetek a könyvből:

"...az emberek gépekkel való pótlásának gondolata halva született. Mégsem csinál senki semmit."

"..nem érezte szükségesnek jó kondiban tartani magát azért, hogy majd a lehető legegészségesebben haljon meg, esze ágában sem volt holmi futópadon izzadni."

"Hány halott kell még, hogy elhiggyétek, hogy a takarítórobotok és az ételautomaták nem képesek ellátni az öregeket?"


A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Helsinki nagyik akcióban 3. - Visszatérés az Alkonypagonyba (kossuth.hu)

 

Az előző részekről írt ajánlómat itt olvashatjátok:

Nyomozás az Alkonypagonyban:

Minna Lindgren: Nyomozás az Alkonypagonyban - Szavak erdeje (blog.hu)

Menekülés az Alkonypagonyból:

Minna Lindgren: Menekülés az Alkonypagonyból - Szavak erdeje (blog.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fairypowderbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr3218122216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása